Auzim adesea că nu ar trebui să mănânci prea târziu dacă nu vrei să te îngrași. Dar, în realitate, totul depinde de ora la care te duci la culcare. Studiul efectuat in SUA relevă cele mai bune momente pentru a mânca, pe baza ritmului circadian.
Pentru a pierde în greutate, trebuie să aveți, desigur, o dietă variată și echilibrată și să practicați activitate fizică regulată. Dar nu numai. Anumite sfaturi vă pot ajuta să slăbiți mai ușor, în special, consumându-vă mesele la momentele potrivite, conform ceasului biologic.
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că, dacă mâncăm chiar înainte de culcare, într-un moment în care nivelul nostru de melatonină este ridicat, suntem mai predispuși să ne îngrășăm și invers. In continuare vom enumera cele mai bune momente pentru a mânca, în funcție de ora la care ne culcăm, potrivit oamenilor de știință.
Pentru a slăbi, evitați să mâncați chiar înainte de a dormi
Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au analizat indicele de masă corporală, procentul de grăsime corporală și orele de masă a 110 pacienți pe parcursul a 30 de zile, corelând acești factori cu ritmul lor circadian și, în special, cu timpul de trezire și de somn.
Rezultatul: Oamenii care au mâncat puțin înainte de somn, când nivelurile lor de melatonină (hormonul somnului) erau mai mari, aveau IMC și grăsimi corporale mai mari – indiferent de conținut sau de ora din zi. Dimpotrivă, cei cu grăsime corporală scăzută au avut tendința de a merge la culcare la câteva ore după ultimul consum de alimente.
O legătură clară între ritmul circadian, dieta și creșterea în greutate
„Aceste rezultate sugerează că momentul consumului de calorii, în raport cu ceasul propriu al corpului, poate fi mai important pentru sănătate decât ora reală a zilei.”
Oamenii de știință recunosc că munca lor are mai multe limitări, precum faptul că populația recrutată – studenții – nu era neapărat reprezentativă pentru întreaga populație în ceea ce privește alegerile alimentare și ceasurile lor biologice.
Cu toate acestea, au reușit să evidențieze o legătură între consumul târziu, în raport cu ceasurile biologice individuale și compoziția corpului, care merită să fie explorată în viitoarele cercetări.
Dacă te trezești la 7 dimineața și te culci la 11 p.m.
Mic dejun: 8 a.m.
Prânz: 12 p.m.
Gustare: între orele 15:00 și 16:00
Cina: nu după 8 p.m.
Dacă te trezești la 10 dimineața și te culci la 2 dimineața
Mic dejun: 11 a.m.
Prânz: 15:00
Gustare: între orele 18:00 și 19:00
Cina: nu după ora 22:00
Dacă te trezești la 12 pm și te culci la 4 a.m.
Mic dejun: 13:00
Prânz: 17:00
Gustare: între orele 20:00 și 21:00
Cina: nu după 1 a.m.