Zeama bordeleză este una dintre cele utile căi de combatere a dăunătorilor, având marele avantaj de a fi o soluție bio pentru îngrijirea grădinilor de zarzavat de lângă casă sau a celor mici și medii. Zeama bordeleză este folosită în legumicultură și pomicultură de mai bine de 200 de ani și este acceptată ca fiind un foarte eficient fungicid fără efecte secundre aupra mediului sau a oamenilor, dacă este respectată corect proporția de substanță activă. În plus zeama bordeleză poate proteja legumele și fructele fără a intra în structura acestora, simpla spălare cu apă a acestora îndepărtând complet urmele de substanță. Numită și piatră vânătă, zeama bordeleză este o soluție perfectă!
Zeama bordeleză este un fungicid de contact, pe bază de cupru, care combate bolile cauzate de ciuperci cum ar fi: mană, monilioza și făinare. Pentru făinare, zeama bordeleză este ideală pentru că este foarte activă indiferent de gradul de infestare. Pe de altă parte dacă tratamentele cu zeamă bordeleză sunt tardive eficința acesteia este nulă, dat fiind faptul că acestă soluție este una de contact care are rolul de a proteja suprafața legumelor, fructelor și a frunzelor, uneori a florilor plomilor fructiferi (se aplică numai înainte de înflorire și numai dacă au existat atacuri masive în anii precedenți). Principiul activ din zema bordeleză este cuprul care bloghează sistemele enzimatice patogene.
Zeama bordeleză este folosită pentru protejarea pomilor fructiferi (piersici, caiși, pruni, meri) și viței de vie, înainte de înflorire și coacerea strugurilor. Se utilizează și pentru protejarea cartofilor, tomatelor, căpșunilor.
Cum se prepară zeama bordeleză?
De regulă se folosesc concentrații de 0,75-1% sau cel mult 2%. Pentru a prepara 100 litri de zeamă bordeleză cu o concentrație de 1% se folosește: un kilogram de piatră vânătă (sulfat de cupru) care se dizolvă în 50 de litri de apă și un kilogram de var stins cu 50 litri de apă. Cele două soluții se combină, soluția de piatră vânătă se pune în cea de var și niciodată invers. Se prepară numai în vase de lemn în ziua utilizării. Soluția se comercializează gata preparată, dar aceasta are adaugați și alți compuși care o declasifică din categoria soluțiilor bio.
Soluția se stropește pe plante, în anumite momente stabilite. La legume înainte de înflorire și după formarea fructelor, dar înainte de coacere, mereu numai cu soluții de concentrație mică de 0,75% sau 1%, iar la pomi, înainte de înflorire și după formarea fructului, dar înainte de a începe coacerea. La vița de vie se stropește numai în luna iulie, după formarea completă a lăstarilor și a fructului.
Cât de importantă este zeama bordeleză
Zeama bordeleză rămâne activă circa 15 zile după stropire. Aplicată incorect poate duce la încetinirea ritmului de creștere, la arderea frunzelor sau poate să fie complet ineficientă. Stropirea se face cu mască de protecție pe față. Se țin departe de locul acțiunii copii și animalele. Soluția rămasă se diluează (cu o cantitate cel puțin triplă de apă față de soluția rămasă) înainte de a fi aruncată. Se poate arunca în sol, în gropi de circa 30-40 de centimetri adâncime, care se astupă, niciodată de două ori în același loc.
Regula care face din zeama bordeleză o soluție eco impune ca la un hectar stropit să nu se folosească mai mult de 2,5 kilograme de piatră vânătă pe an, însumat din toate stropirile.
Un ultim sfat: nu combina niciodată zeama bordeleză cu alte insecticide.