Prima pagină » Lifestyle » La ce duce lipsa de calciu din organism?
La ce duce lipsa de calciu din organism?

La ce duce lipsa de calciu din organism?

28 sept. 2020, 11:47,
în Lifestyle

Este adevărat că calciul este cel mai important mineral din corpul nostru? Care este pericolul deficienței sale și cum poate fi prevenit? În primul rând, calciul este un important material de construcție din care sunt compuse aproape complet oasele și dinții noștri. Lipsa de calciu este deosebit de periculoasă pentru copii (oasele lor sunt încă în creștere) și pentru persoanele în vârstă (oasele lor devin mai fragile). Cu toate acestea, rolul său în organism este mult mai divers.

În corpul nostru, calciul este prezentat nu numai sub formă de compuși puternici care formează țesut osos, ci și sub formă de molecule individuale. Astfel de molecule reglează cursul proceselor intracelulare și, în plus, sunt implicate în contracțiile musculare, munca inimii și transmiterea impulsurilor nervoase. Toate acestea fac din calciu un mineral extrem de important, a cărui lipsă poate perturba multe procese normale din organism.

O astfel de măsură permite corpului nostru să funcționeze normal, dar rezistența osoasă scade constant. De aceea, principala consecință a deficitului de calciu este un risc crescut de fracturi .

Din păcate, corpul nostru nu poate produce singur calciu. Prin urmare, el trebuie să meargă constant cu mâncare. O altă caracteristică a metabolismului calciului în organism: pentru ca acesta să fie absorbit în mod corespunzător, este nevoie de vitamina D. Această vitamină este produsă de piele încetul cu încetul când facem plajă, dar restul trebuie să fie conținut și în alimentele pe care le consumăm.

Cum putem evita deficenta de calciu din organism

Cea mai bună modalitate de a vă proteja de deficiența de calciu este să includeți în dietă alimente în care este prezent în cantități mari. Ce este la ei?

  1. Laptele, iaurturile, brânza sunt alimente bogate în calciu. Poate că acesta este și cel mai convenabil mod de a obține un astfel de mineral – astfel de produse sunt ușor de cumpărat și nu trebuie gătite.
  2. Soia, tofu și laptele de soia sunt înlocuitori buni de lactate dacă sunteți intolerant la lapte sau dacă urmați o dietă vegetariană strictă.
  3. Un pește. Mai ales pești uleioși, cum ar fi somonul, tonul etc. Avantajul peștelui este că acesta conține nu numai calciu, ci și vitamina D, care este necesară absorbției sale.
  4. Portocale și suc de portocale. În timp ce portocalele conțin doar calciu, vitamina D poate fi adăugată și sucului de portocale.
  5. Varză simplă, broccoli și unele legume precum rutabaga. Pe lângă conținutul de calciu, broccoli este considerat o legumă bogată în proteine, multe vitamine și microelemente, așa că pentru proprietățile sale benefice este uneori denumită „superaliment”.

Cu sporturi intense, necesarul de calciu al organismului crește: poate fi necesară până la 1,2 grame de calciu pe zi. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile la care, cu efort fizic greu, conținutul de estrogen scade în sânge, ceea ce este însoțit de o încălcare a metabolismului calciului. Deficitul de calciu poate apărea și odată cu vârsta: la persoanele în vârstă oasele devin mai fragile.

Pentru a suplini deficitul de calciu, există preparate speciale. Calciul face parte din multe complexe multivitaminice . De regulă, astfel de preparate conțin simultan vitamina D, ceea ce contribuie la o mai bună absorbție a calciului.

Dozajul optim al medicamentului care conține calciu este de 500-600 mg, în cantități mari este slab absorbit în intestin. Frecvența optimă de administrare este de 1-2 ori pe zi, de preferință la prânz și seara (deoarece calciul este absorbit mai rău dimineața). Acordați atenție faptului că în toate preparatele și complexele multivitaminice, calciul nu este conținut sub formă pură, ci sub formă de săruri. Cel mai adesea este carbonat de calciu (40% calciu) sau citrat de calciu (21%). Prin urmare, poate fi necesar să recalculați conținutul efectiv de calciu din preparat, dar deficitul de calciu nu va mai fi teribil.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 noiembrie 2024
08 noiembrie 2024