Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a precizat în emisiunea BZI LIVE la ce dată începe anul bisericesc. Iată explicațiile îndrăgitului duhovnic privind Adormirea Maicii Domnului.
Nu multă lume știe, dar anul bisericesc nu începe la aceeași dată cu anul civil. În ciuda faptului că Biserica săvârşeşte în ziua Anului Nou îndătinatul Te Deum pentru începutul şi pentru întreaga curgere a anului civil, care își are începutul pe data de 1 ianuarie, trebuie cunoscut faptul că anul bisericesc, spre deosebire de cel civil, începe la 1 septembrie.
La ce dată începe anul bisericesc? Părintele Calistrat Chifan: „Anul bisericesc în ortodoxie începe cu 1 septembrie, odată cu Nașterea Maicii Domnului”
Există trei motive pentru care anul bisericesc începe la data de 1 septembrie. În primul rând, această dată a fost împrumutată de la evrei, care atunci începeau anul civil, numit şi Indictionul, aşa cum apare menţionat şi în Sinaxarul din Minei, în ziua de 1 septembrie. Cel de-al doilea motiv este că, pe 1 septembrie, Mântuitorul Iisus Hristos Şi-a început activitatea Sa publică, intrând în sinagogă şi citind cuvintele proorocului Isaia, care profeţea despre Persoana Sa dumnezeiască: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19), notează ziarullumina.ro.
Cel de-al treilea motiv, pentru care 1 septembrie este considerată ziua de început a anului bisericesc, își are originea în Legea Veche, potrivit căreia, în această zi, a început crearea lumii.
„Anul bisericesc în ortodoxie începe cu 1 septembrie, care este Indictionul sau începutul anului sărbătorilor bisericești și începe cu Nașterea Maicii Domnului, Fecioara Maria, din drepții dumnezeiești, părinții Ioachim și Ana. Se încheie în salba praznicelor împărătești în număr de 12, în ordine, cu Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cu Buna Vestire, apoi cu Nașterea Domnului Hristos, după aceea este Învierea, Moartea și Răstignirea, după aceea avem Pogorârea Duhului Sfânt, avem Întâmpinarea Domnului la 40 de zile, 1 ianuarie Tăierea împrejul a pruncului Iisus. Astea toate sunt praznice împărătești. Și apoi intrăm în praznicul Învierii, al Înălțării, al Pogorârii Duhului Sfânt și încheiem praznicele împărătești, cu Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat Chifan, despre Maica Domnului: „Este Mireasa Tatălui, Maica Fiului și Biserica Duhului Sfânt”
Despre Maica Domnului, părintele Calistrat Chifan a spus că este Mireasa Tatălui, Maica Fiului și Biserica Duhului Sfânt, deoarece în Ea a stat tot Duhul Sfânt. Iată cum s-a înălțat la ceruri Fecioara Maria.
„Maica Domnului este Mireasa Tatălui, Maica Fiului și Biserica Duhului Sfânt. În Ea a stat tot Duhul Sfânt. Deci trupul ei nu s-a descompus ca al omului de rând, dar nu a fost nici ca al sfintelor moaște, cum vedem noi trupurile neputrezite ale sfinților, ci pur și simplu rușii, slavii, care sunt mai evlavioși, au o anumită icoană, care se numește Înălțarea Maicii Domnului la cer. Noi nu o folosim, în ortodoxia bizantină, aici, la mijlocul nostru românesc. De ce? Pentru că noi nu știm în ce mod a făcut Hristos sau Dumnezeu Tatăl, ca trupul Fecioarei Maria să se înalțe nestricăcios la cer prin următorul lucru: când a venit vremea să se mute la cer, i s-a arătat un înger și i-a dus o stâlpare de finic și i-a spus: „A venit vremea să te duci la Fiul Tău”. Maica Domnului le-a anunțat pe sfintele mironosițe, s-au adunat toate, ea s-a pus linișită pe un catafalc și a adormit.”, a relatat părintele Calistrat Chifan.