Aflat la doar câțiva kilometri de orașul Iași, locul unde a fost comisă cea mai oribilă crimă din istoria secolului al XX-lea pe plan național produce reacții înspăimântătoare celor care ajung acum acolo! Ruină, totul neîngrijit, nimic amenajat și sistematizat. Un gard ruginit, o poartă închisă cu un lacăt antic, plăci de morminte ce stau să cadă, terenul (aflat în pantă) care „stă” să se ducă la vale. Contemporanii ar fi putut face mai mult, mult mai mult pentru cimitirul care amintește de tragicul și groaznicul eveniment cunoscut în istorie ca „Pogromul de la Iași”.
În prim-plan este Cimitirul Evreiesc aflat în orașul Podu Iloaiei. An de an, doar zeci de evrei mai vin aici pentru a le aduce un pios omagiu celor care au fost uciși în condiții groaznice. Totuși, după decenii, Federația Comunităților Evreiești din România și reprezentanții Primăriei Podu Iloaiei au demarat discuțiile pentru modernizarea cimitirului din oraș și transformarea acestuia într-un monument.
Cimitirul Evreiesc din orașul Podu Iloaiei a fost luat în calcul de șefii Federației Comunităților Evreiești din România pentru a fi valorificat în scop istoric și turistic
Luna trecută (aprilie 2021), șefii Federației Comunităților Evreiești din România au anunțat un proiect prin care Cimitirul Evreiesc din orașul Podu Iloaiei urmează a fi valorificat în scop istoric și turistic. Locul în care sunt îngropate persoane de etnie evreiască ar urma să fie declarat și monument istoric. Conducerea Primăriei din Podu Iloaiei și reprezentanții Comunității au vizitat și spațiul în care se află cimitirul din oraș. Acesta se află într-o stare de degradare de mai mulți ani, fostele conduceri ale Primăriei din zonă nereușind să-l reabiliteze.
Astfel, se caută identificarea unor soluții pentru a putea pune în valoare cimitirul evreiesc de la Podu Iloaiei. Oricât de crunt ni s-ar părea, Pogromul de la Iași nu va putea fi șters niciodată din memorie, fiind unul dintre cele mai mari masacre. Cimitirul, în stadiul în care se află, are nevoie de igienizare în primă fază. Datele istorice arată că aproape 1.200 de evrei sunt îngropați în groapa comună de la Podu Iloaiei. Vorbim despre victime ale „Trenurilor Morții” de la finalul lunii iunie 1941, din perioada 27-30 iunie. În acest moment, cimitirul nu este monument istoric.
An de an, în orașul Podu Iloaiei este comemorată o secvență a unuia dintre cele mai sumbre momente ale istoriei românești, anume Pogromul de la Iași
În 1941, imediat după intrarea României în război împotriva fostei Uniuni Sovietice, pe fondul isteriei create de bombardamentele asupra Iașului, autoritățile de atuci au decis deportarea evreilor din Iași în sudul țării. Cu acest prilej, s-au săvârșit abuzuri și crime inimaginabile pentru zilele noastre, unii istorici estimând că în jur de 15.000 de evrei au fost uciși în 28-29 iunie 1941. În desfășurarea acelor regretabile evenimente, se distinge în mod aparte momentul în care două garnituri de tren, pline cu evrei, au pornit spre Călărași și spre Podu Iloaiei.
Condițiile inumane de transport – vagoane de animale, cu ferestrele obturate – la care s-au adăugat, supraaglomerarea, căldura de sfârșit de iunie, lipsa apei și a hranei, au făcut ca mulți dintre cei îmbarcați în aceste „Trenuri ale Morții” să nu mai ajungă la destinație. La aproape un secol de la cruntul moment, în gara din localitate nu se amintește, așa cum ar fi trebuit, pentru actualele generații, uriașa și sadica crimă. De amintit că istoricii estimează că mai mult de 2/3 dintre evreii îmbarcați în trenul care trebuia să ajungă la Podu Iloaiei au murit pe drum, în acel 29 iunie 1941.
Prima recunoaștere oficială a masacrului a apărut în comunicatul autorităților române, publicat în „Monitorul Oficial” din 1 iulie 1941
O parte a victimelor Pogromului de la Iași au fost îngropate în gropi comune în Cimitirul evreiesc din Iași. 1.200 de evrei care nu au supraviețuit „Trenului Morții” au fost îngropați în gropi comune la Podu Iloaiei. Prima recunoaștere oficială a masacrului a apărut în comunicatul autorităților române, publicat în „Monitorul Oficial” din 1 iulie 1941. La 30 iunie 1941, Gara Podu Iloaiei a fost capătul traseului unui „Tren al Morții”.
În dimineața acelei zile a plecat din Iași un tren de marfă cu aproximativ 2.000 de evrei ieșeni deportați de autorități, două treimi dintre aceștia murind din cauza extenuării și a deshidratării în cele opt ore cât a durat drumul. Unul din trenuri a plecat spre Podu Iloaiei în dimineața zilei de 30 iunie 1941, pe la orele 5-6 dimineața. El avea 18 vagoane și transporta 1.902 evrei, în ultimul vagon aflându-se cadavrele a 80 de evrei care fuseseră împușcați, înjunghiați sau bătuți.
Vagoanele de lemn erau mici (de 10 tone) și erau folosite pentru transportul materialelor de construcții. La Podu Iloaiei, când s-a oprit trenul și au trebuit să coboare, s-a constatat că majoritatea erau morți, iar cei care supraviețuiseră arătau ca niște cadavre vii. Cei care au scăpat cu viață au fost cazați la familiile evreiești din localitate. În timpul nopții au fost descărcate cadavrele din tren și așezate pe marginea șinelor, iar a doua zi au fost aduși evreii supraviețuitori pentru a-i încărca pe morți în căruțe și a-i duce la cimitirul evreiesc din localitate, unde au fost îngropați în gropi comune. Peste decenii și decenii, normal și decent ar fi ca, simbolic și concret, să fie marcat acest loc legat de aceste fapte dureroase.