Prima pagină » Stiri si curiozitati » La câte săptămâni se naște? Concluziile la care au ajuns oamenii de știință

La câte săptămâni se naște? Concluziile la care au ajuns oamenii de știință

03 nov. 2022, 12:10,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Din moment ce o femeie află că este însărcinată vrea să cunoască la câte săptămâni se naște. Oamenii de știință au pus sub semnul întrebării faptul aparent imuabil că un copil se dezvoltă în uter timp de nouă luni. Tot ceea ce au făcut a fost să calculeze cu exactitate intervalul de timp și au obținut o mulțime de informații interesante.

Durata sarcinii unei femei, ce ar părea să fie nou aici? Bineînțeles, cele nouă luni cunoscute în mod obișnuit sunt foarte rotunjite. Medicii calculează perioada de timp în care se așteaptă să se nască un copil numărând 280 de zile de la începutul ultimei menstruații. Cu toate acestea, statisticile arată că doar 4% dintre femei nasc în cele 280 de zile prevăzute, în timp ce 70% dintre ele nasc la mai mult sau mai puțin de zece zile de la data prevăzută. Experții de la Institutul Național de Cercetare pentru Sănătate și Mediu din Durham, SUA, au ajuns la o concluzie neașteptată. Aceștia au demonstrat că durata unei sarcini normale poate varia într-un interval foarte larg.

femeie insarcinata care tine mainele pe burta sa

Prin observarea începutului unei sarcini, este posibil să se prevadă într-o oarecare măsură sfârșitul acesteia

La câte săptămâni se naște. Ce spun experții despre acest proces

Momentul în care au loc procese importante, cum ar fi ovulația, eliberarea unui ovul matur din ovar, și implantarea embrionului în uter, a fost estimat până în prezent foarte aproximativ. Ovulația este determinată de creșterea temperaturii rectale de dimineață. Dar această metodă are o marjă mare de eroare și nu spune nimic despre momentul în care embrionul este încorporat în membrana mucoasă a uterului.

Experții au folosit informații de la 130 de femei care au participat anterior la un studiu de sarcină în Carolina de Nord. În timpul studiului, femeilor li s-au recoltat zilnic probe de urină și li s-au testat nivelurile de hormoni. Au fost modificate hCG, estrona-3-glucuronida și pregnandiol-3-glucuronida. Ziua ovulației a fost determinată prin scăderea raportului estrogen/progesteron. Iar momentul implantării embrionului în uter a fost definit ca fiind prima zi de creștere a hCG.

femeie insarcinata care tine in mana un trandafir

Ovulația este determinată de creșterea temperaturii rectale de dimineață

Experții au analizat momentul nașterii la 125 de femei cu sarcini normale. Aceștia au descoperit că perioada de timp de la concepție până la naștere variază foarte mult. Astfel, experții au calculat că timpul mediu de la ovulație până la naștere este de 268 de zile, 38 de săptămâni și două zile.

Evenimentele care au loc la începutul sarcinii influențează momentul nașterii

Pe lângă variabilitatea duratei sarcinii, oamenii de știință au descoperit că embrionul care are nevoie de mai mult timp pentru a intra în uter după fertilizarea ovulului are nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se dezvolta. Iar dacă a existat o creștere târzie a progesteronului la începutul sarcinii, sarcina va fi mai scurtă decât dacă a existat o creștere timpurie, în medie cu 12 zile.

Experții au fost surprinși de faptul că evenimentele care au loc la începutul unei sarcini au un impact asupra rezultatului acesteia, adică asupra momentului nașterii copilului. Aceștia au ajuns la concluzia că, prin observarea începutului unei sarcini, este posibil să se prevadă într-o oarecare măsură sfârșitul acesteia.

femeie insarcinata care tine mainele pe burta sa

Cu toate acestea, statisticile arată că doar 4% dintre femei nasc în cele 280 de zile prevăzute

Iar femeile care au avut o greutate mai mare la naștere au purtat ele însele copilul mai mult timp. Experții au calculat că fiecare 100 de grame de greutate la naștere a adăugat o zi la sarcina unei mame. În cele din urmă, dacă sarcinile anterioare ale unei femei au durat mai mult decât media, sarcinile ulterioare au fost, de asemenea, mai lungi. Specialiștii îl consideră pe acesta din urmă ca fiind o dovadă a influenței individualității femeii asupra acestui indicator.

Astfel, femeile care se întreabă la câte săptămâni se naște trebuie să știe că durata sarcinii la o femeie poate varia foarte mult și depinde de mulți factori, chiar și de momentul exact al ovulației. Aceștia sugerează că „codul de timp” al sarcinii poate fi determinat cu mai multă sau mai puțină precizie pe baza evenimentelor hormonale din primele două săptămâni de la concepție și a duratei sarcinilor anterioare.

femeie insarcinata care tine mainele pe burta sa

Medicii calculează perioada de timp în care se așteaptă să se nască un copil numărând 280 de zile de la începutul ultimei menstruații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *