Prima pagină » Sanatate » La câte săptămâni se intră în prenatal și cum se plătește acest concediu?

La câte săptămâni se intră în prenatal și cum se plătește acest concediu?

16 oct. 2024, 12:03,
Redacția BZI în Sanatate

Una dintre întrebările frecvente pe care viitoarele mame și le pun este legată de întrebarea „la câte săptămâni se intră în prenatal”, moment în care pot beneficia de odihnă și de pregătirile aferente venirii pe lume a bebelușului. Alegerea momentului potrivit pentru a intra în acest concediu este esențială pentru a asigura o sarcină lipsită de stres și o bună pregătire pentru naștere.

Concediul prenatal reprezintă o perioadă importantă din viața unei viitoare mame, oferind timp pentru odihnă și pregătirea pentru venirea copilului. Legislația din România permite femeilor însărcinate să beneficieze de concediu prenatal, însă multe dintre acestea nu cunosc cu exactitate la câte săptămâni se poate intra în acest concediu. În funcție de particularitățile fiecărei sarcini și de starea de sănătate a mamei, momentul optim poate varia.

La câte săptămâni se intră în prenatal?

Concediul prenatal este o etapă esențială în viața unei viitoare mame, oferind oportunitatea de a se pregăti pentru venirea pe lume a copilului. Întrebarea „la câte săptămâni se intră în prenatal?” este una frecventă, iar răspunsul variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv legislația în vigoare și starea de sănătate a mamei.

Conform legislației din România, concediul prenatal poate începe cu 63 de zile, aproximativ 9 săptămâni, înainte de data estimată a nașterii. Această perioadă este destinată să ajute mamele să se odihnească și să se pregătească pentru naștere, asigurându-se în același timp că au timp suficient pentru a se adapta la schimbările din viața lor.

Ultimele săptămâni de sarcină pot fi obositoare, iar concediul prenatal oferă timpul necesar pentru odihnă și recuperare. Este momentul în care corpul mamei se pregătește pentru naștere, iar stresul cotidian poate fi diminuat.

Mamele au ocazia să participe la cursuri de pregătire pentru naștere, să își organizeze spațiul pentru nou-născut și să se informeze despre îngrijirea bebelușului.

În această perioadă, viitoarele mame pot efectua ultimele controale medicale și pot discuta cu medicul despre eventualele îngrijorări sau întrebări legate de naștere și de perioada postnatală sau chiar de a învăța ce să ia pentru colesterol crescut sau alte afecțiuni care să nu afecteze fătul.

Excepții și variații

Este important de menționat că în anumite situații, precum sarcinile cu risc sau complicațiile medicale, medicul poate recomanda începerea concediului prenatal mai devreme. De asemenea, unele mame aleg să înceapă concediul mai devreme din motive personale sau profesionale.

Astfel că, pentru a obține concediul de risc maternal, primul pas pe care salariata trebuie să îl facă este să îi informeze angajatorul despre sarcină. Apoi, angajatorul are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a o proteja salariata la locul de muncă.

În acest sens, angajatorul trebuie să evalueze și să identifice posibilele riscuri existente la locul de muncă și să modifice temporar condițiile de muncă sau programul de lucru, cu menținerea drepturilor salariale integrale.

În situația în care angajatorul este în imposibilitatea de a modifica condițiile de lucru din motive obiective, atunci salariata însărcinată, care a născut recent sau cea care alăptează, are dreptul să solicite concediu de risc maternal.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens. Pentru pete sau alunițe roșii care apar pe piele în timpul în care ești însărcinată, trebuie să te adresezi unui medic.

Astfel că, răspunsul la întrebarea „la câte săptămâni se intră în prenatal” este acela că de obicei sunteți eligibile pentru concediu prenatal cu 9 săptămâni înainte de a naște, însă există și excepții.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Anunț de ultimă oră de la ANM. Vremea se schimbă radical
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`