Dintre toate metalele nobile, aurul este cel mai popular datorită caracteristicilor unice precum rezistența la coroziune, punctul mic de topire al aurului, precum și plasticitatea ridicată. Pentru a putea prelucra acest metal prețios este foarte important de știut la câte grade se topește aurul.
Aurul este al 79-lea element din tabelul periodic al lui Mendeleev, fiind situat în grupa metalelor prețioase, alături de platină, argint și paladiu.
Aurul are proprietăți fizice specifice care îi permit să fie folosit în bijuterii, tehnologie și industrie. Aurul pur se caracterizează printr-o culoare galben închisă, cu un luciu metalic caracteristic. În stare lichidă, metalul are o culoare verde deschis.
Aurul este un metal moale, cu o temperatură de topire de 1.064 °C. Conductivitate electrică este destul de bună, aproximativ 75% din conductivitatea cuprului, spre exemplu.
Densitatea aurului, curățată de impurități, este de 19,3 g / cm3. Vorbind de aurul natural industrial, densitatea este puțin mai mică de 18-18,2 g / cm3. Punctul de topire al aurului, precum și plasticitatea ridicată, îl fac ușor de prelucrat.
La câte grade se topește aurul: Cum reacționează la un câmp electric
Topirea aurului necesită în mod normal temperaturi aproxiamtiv 1.064 °C, însă recent s-a găsit o metodă de a topi aurul la temperatura camerei folosind un câmp electric și un microscop electronic.
În esență, atunci când ceva se topește, legăturile dintre moleculele se descompun și încep să se miște mai liber. Schimbarea formei poate fi determiantă de căldură, însă și presiunea are un rol în acest proces.
Cercetătorii au demonstrate că pot topi aurul folosind ca declanșator un câmp electric. Astfel, a fost plasată o mică bucată de aur într-un microscop electronic și au observat-o la cel mai înalt nivel de mărire. Au ridicat puterea câmpului electric pentru a vedea cum reacționează atomii de aur. Studiile au demonstrate că acel câmp electric a excitat atomii din straturile superioare ale aurului și le-a făcut să se despartă de cea mai mare parte a obiectului, topind efectiv materialul la temperatura camerei. Procesul este și reversibil, deoarece oprirea câmpului electric poate solidifica din nou aurul.
Cercetătorii susțin că tehnica de topire a aurului la temperaturi ambientale se datorează fenomenului de tranziție de fază redusă. Aceaastă tehnologie ar putea fi utilizată pentru diferite tipuri de senzori, catalizatori și tranzistori.
De ce se folosesc aliaje de aur
Produsele realizate din aur sunt des întâlnite, dar bijuteriile din aur curat sunt ușor deformate și predispuse la zgârieturi. De aceea, pentru bijuterii se folosesc aliajele cu alte elemente ale tabelului periodic. Aurul de 585 are în compoziție 58,5% – aur pur, 34% cupru și 7,5% – argint. Cuprul este folosit pentru a crește rezistența și duritatea.
Culoarea bijuteriilor depinde de tipul componentelor din aliaj și de procentul lor. Nuanța roșiatecă este dată de cupru, în timp ce aurul alb este un aliaj ce mai conține paladiu, nichel și argint. Nuanța verde este dată de aliajul ce conține aur, argint și cupru, în timp ce nuanța roz este dată de un aliaj ce mai are argint, paladiu și cupru.