Prima pagină » Titlurile zilei » La cât costă un gram din această plantă, grădina unei familii din Iași ar trebui să fie păzită de „gorile” înarmate până în dinți: „Nu e o necesitate, e un lux”

La cât costă un gram din această plantă, grădina unei familii din Iași ar trebui să fie păzită de „gorile” înarmate până în dinți: „Nu e o necesitate, e un lux”

11 oct. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

O familie din Iași cultivă cel mai scump condiment din lume pe o suprafață de 600 de metri pătrați. Șofranul, aurul roșu algastronomiei, se vinde cu 8.000 până la 13.000 de euro pe kilogram. Irina și Marius Acatrinei, ieșenii care se ocupă de plantație, au vândut o parte din producția de anul trecut

Irina și Marius Acatrinei, doi tineri din Iași care au muncit în Irlanda, au revenit în Târgu Frumos și au devenit agricultori. Pentru că pasiunea Irinei sunt florile, tânăra a decis să înființeze plantații cu șofran, lavandă și trandafiri. Șofranul din soiul Crocus Sativus a fost cultivat pe 600 de metri pătrați.

„În România, există o mână de oameni ce cultivă șofran. E o cultură destul de scumpă, ce are producție din primul an. Sunt folosite florile de șofran. Fiind un condiment foarte ușor la cântar, se vinde în cantitate mică. Sămânța e adusă din Olanda, de la o familie care cultivă de peste 30 de ani. Am luat vreo 15.000 de bulbi în anul 2021. Numai materia primă a costat, acum două sezoane, undeva la 2.500 de euro, doar bulbii, și pentru că i-am luat într-o cantitate mare, cu pregătirea terenului, plus mâna de lucru, am ajuns undeva la 4.000 de euro pentru cheltuieli. Se înmulțesc repede florile. Se aclimatizează mai bine decât mă așteptam. Exista un risc să înghețe și am pus bulbii mai adânc, dar se pot pune și mai la suprafață. Am fost în străinătate, în Irlanda, timp de 9 ani, și, având doi copii, am zis să încercăm să ne întoarcem acasă pentru că acolo nu aveam posibilitatea să facem agricultură din cauza climei. Am rămas cu o urmă de îndoială că nu vor avea parte copiii de ceea ce am avut noi, de mâncare sănătoasă și o viață fericită la țară”, spune Irina Acatrinei, producător din Iași.

Familia Acatrinei din Iași cultivă șofran pe 600 de metri pătrați

În această perioadă, florile de șofran care seamănă cu brândușele de toamnă au colorat câmpul în violet. Din ele se extrage condimentul rar și extrem de prețios. În general, de la o floare de șofran se recoltează 0,006 grame, deci e nevoie de multe pentru câteva grame. Practic, pentru un kilogram e nevoie de 450.000 de fire, iar pentru a atinge acest număr de fire e nevoie de 150.000 de flori de șofran. Culesul este manual pentru că nu există utilaje speciale pentru această activitate. Este nevoie de circa 40 de ore de muncă pentru a strânge 1 kg de flori de șofran.

„Am cules ieri, am dureri de spate. (n.r. – râde). Cam două săptămâni sunt înflorite. Anul acesta am cules mai devreme pentru că a venit toamna mai repede, cu o pauză de 2 zile. Apoi plantele intră în vegetație totală, stau verzi toată iarna. Eu mereu am avut o pasiune pentru agricultură, probabil pentru că sunt lipoveancă. Pasiunea mea sunt florile! Un irlandez mi-a spus că, dacă am o pasiune, să fac ceva cu ea. Acum, tind să cred că avea mare dreptate. Așa a pornit și chestia asta, cu florile. Ne-am întors parțial anul trecut, în vară. Până ne-am acomodat, am fost nevoită să înființez toate culturile. Soțul s-a întors în Irlanda, e team leader la o fabrică de procesare carne. Și-a luat concediu în aprilie ca să mă ajute la culturi, iar într-o săptămână se va întoarce din nou. Eu am muncit ca supervizor într-un restaurant-franciză, Eddie Rockets” , explică Irina Acatrinei.

În edițiile anterioare, a fost prezentată povestea unui cuplu care a investit într-o plantație cu trandafiri.

Șofranul este cel mai scump condiment din lume

Un kilogram de șofran se vinde pe piața internațională cu prețuri cuprinse între 8.000 și 13.000 de euro. Irina spune că în România nu poate fi vândut cu acest preț pentru că oamenii încă nu sunt suficient de informați.

„E comestibilă toată planta șofranului, fără bulbi. Nu este piață de desfacere în România, cum au producătorii de zarzavaturi și legume. E ceva nou și nu e o necesitate, e un lux, fiind un condiment din Orient. Românii nu prea îl folosesc. Căutăm pe piață modalități să atragem oamenii să îl folosească. Noi îl vindem individual. Unii sunt încântați, alții mai așteaptă să îl încerce, mulți nu înțeleg cum se face. Îl ambalăm în sticluțe mici, la un gram. Acesta costă 70 de lei, iar pentru restaurante, cantități mai mari, prețul e de 50 de lei. Se vinde mai scump, dar în alte țări, în zonele unde deja e o tradiție în asta. Cine are magazine de specialitate, doar cu asta se ocupă, îl vinde mult mai scump. Încă e plin sezon, înflorește. După ce îl uscăm la deshidrator, trebuie să stea ambalat la borcan, la macerat, timp de o lună, iar în ianuarie numărăm bobocii, să spun așa, pentru că atunci vedem cât am produs. Anul trecut am avut o cantitate bună”, mai spune Irina Acatrinei.

Irina Acatrinei: „Spaniolii consumă mult șofran”

Pe lângă șofran, familia Acatrinei mai are plantații cu lavandă, zmeură, afine, aronia sau trandafir. Anul acesta a fost prost pentru producția de lavandă.

„Am pierdut cam jumătate din cultură, adică jumătate de hectar, și trebuie să o repopulăm. Soțul este în Irlanda pentru că trebuie să mai strângă niște bani ca să refacem cultura. Cheltuielile au crescut, am avut probleme cu niște dăunători la șofran. Învățăm și din greșeli, fiind cultură nouă. Șofranul poate fi folosit și în preparate culinare, cosmetică. Încă nu am găsit o firmă, florile proaspete sunt folosite la cremele antiîmbătrânire. Șofranul are un gust puternic și multe proprietăți. Spaniolii consumă mult. Există studii, în acea țară, că persoanele cu Alzeimer care au consumat șofran au avut rezultate bune. Acesta se mai folosește în ceaiuri, paste. Am făcut chiar și sirop, se pune în coniac și îi dă o culoare roșiatică băuturii”, mai spune Irina Acatrinei.

O altă plantație cu lavandă se află în comuna Sinești. Irina și Marius Acatrinei, familia din Iași care cultivă șofran, culeg manual florile.

Comentarii
  • Articolul este o reclama….Sa nu exageram, sofranul pe site-urile internationale se vinde cu 3-4-5 euro gramul…..4000- 5000 e un 1 kg….De aici pana la 13.000 euro kg mai este muuuult de munca….Da nah, reclama e sufletul comertului. Prost nu e ala care cere, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *