La Cantina de Ajutor Social Iași se prezintă zilnic aproximativ 135 de ieșeni pentru a beneficia de hrană. În mare parte, acești ieșeni provin din familii cu venituri mici. Pot beneficia de acest serviciu și persoanele vârstnice sau cu dizabilități care beneficiază de venituri mai mari. Aceștia, în schimb, sunt obligați să plătească o taxă lunară
Ieșenii cu venit minim garantat pot solicita hrană de la cantina de ajutor social Iași. Cantina are sediul pe strada Sf. Andrei, numărul 70, Iași. Pe lângă persoanele din clasa de venit minim garantat, vârstnicii și persoanele cu dizabilități care au un venit mai mare pot beneficia, de asemenea, de hrană de la cantina de ajutor social. Însă, aceste persoane cu un venit mai mare trebuie să plătească o taxă lunară de 30 la sută din venitul lor. Aceasta nu trebuie să depășească prețul meselor oferite într-o lună.
”Prețul unui meniu este de 12 lei. Într-o lună, prețul meniurilor oferite unui beneficiar se ridică la suma de 360 de lei. Persoanele cu venituri mai mari, care beneficiază de hrană de la cantina de ajutor social, trebuie să plătească 30 la sută din venitul lor lunar, dar nu mai mult de 360 de lei”, a declarat Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială (DAS) Iași.
Câți beneficiari primesc hrană zilnic de la cantină
În prezent, aproximativ 135 de ieșeni beneficiază de hrană de la stat. Aceștia, de obicei, provin din familii numeroase și au venituri mici. În schimb sunt și beneficiari în vârstă sau cu dizabilități care vin zilnic să ridice câte un meniu gratuit de la cantina de ajutor social. Pot beneficia de acest ajutor de hrană și copiii cu vârsta de până în 18 ani, care provin din familii care câștigă mai puțin decât venitul minim garantat.
În plus, tinerii care urmează cursuri de zi la instituțiile de învățământ ce funcționează în condițiile legii și au mai puțin de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani, pot beneficia și aceștia de o masă la cantină.
Și persoanele care beneficiază de ajutor social sau de alte ajutoare bănești acordate în condițiile legii și al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură pot mânca gratuit al Cantina de ajutor social.
De asemenea, pot beneficia de hrană gratuită și persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre următoarele situații: sunt izolate social, nu au susținători legali sau sunt lipsite de venituri. Totodată, orice persoană care, temporar, nu realizează venituri pe o perioadă de cel mult 90 de zile pe an, poate primi hrană de la stat.
Ce primesc la masă ieșenii la Cantina de ajutor social Iași
Ieșenii cu venit minim garantat și ceilalți beneficiari care primesc hrană de la cantina de ajutor social Iași beneficiază zilnic de două feluri de mâncare, plus un supliment pentru seară. Dintre cei aproximativ 135 de beneficiari, 10 au venituri mai mari, drept urmare sunt obligați să își plătească mesele. Iar 25 dintre ieșeni primesc masa la domiciliu deoarece nu se pot deplasa.
„În general, beneficiarii sunt cei din clasa de venit minim garantat. Aceștia primesc zilnic, în jurul orei prânzului, un meniu în valoare de 12 lei. Meniul include două feluri principale și un supliment pentru masa de seară. În timpul săptămânii se servește mâncare caldă, iar în weekend – hrană rece. De obicei, aceștia au ciorbe la felul unu și o mâncare mai consistentă la felul doi“, a mai precizat Luminița Munteanu.
Ieșenii care doresc să primească hrană de la Cantina de ajutor social Iași trebuie să depună un dosar la Direcția de Asistență Socială Iași. Dosarul trebuie să conțină următoarele documente: cerere, copie după actul de identitate, copie după certificatul de căsătorie / hotărâre de divorț / deces. La dosar trebuie atașate de asemenea și o adeverință de salariat/ cupon de pensie/ cupon de ajutor social sau alte documente care să dovedească venitul persoanei. Pe lângă toate aceste documente, dosarul trebuie să mai conțină și o declarație pe propria răspundere cu privire la sursa de venit pe anul în curs și o adeverință de la medicul de familie.