După afișarea rezultatelor s-a văzut că la aceste licee nu a luat nimeni Bacalaureatul 2024. Este vorba despre 50 de licee din țară unde nu a luat niciun elev examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea iulie, potrivit rezultatelor dinaintea contestațiilor de la Ministerul Educației, prelucrate de platforma BacPlus.
La aceste licee nu a luat nimeni Bacalaureatul 2024!
În 50 de licee din țară, niciun candidat nu a luat examenul de Bacalaureat la sesiunea iulie 2024, potrivit platformei BacPlus. 19 licee au avut un singur candidat, iar în trei licee candidații nu s-au prezentat la examen.
Pentru a promova examenul de Bacalaureat un elev trebuie:
- să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.
Cei mai mulți candidați, 23, sunt la Liceul Teoretic „Dr. P. Boros Fortunat”, din Zetea, județul Harghita, și niciunul nu a obținut medie de trecere. Anul trecut liceul a avut 9 candidați și o rată de 11% promovare.
Potrivit legislației în vigoare, liceele care, în sesiunile cumulate din 2023 ale examenului de Bac, nu au avut niciun candidat care să promoveze examenul, nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi.
Ligia Deca: „Acele licee sunt într-un proces de monitorizare de către inspectorate“
Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată într-o conferință de presă, după publicarea rezultatelor inițiale la Bacalaureat 2024, câte licee au promovare zero și ce măsuri s-au luat pentru licee de anul trecut aflate în această situație.
“Ca și anul trecut, ei nu vor mai putea școlariza pentru clasa a IX-a, celelalte generații mergând în continuare, dar ele sunt, în același timp, într-un proces de monitorizare de către inspectorate. De asemenea, ele au fost analizate și prin studiile pe care le-am făcut. Unele dintre ele sunt cazuri absolut speciale: fie sunt cu foarte puțini copii și sunt, mă rog, zone extrem de defavorizate, fie unele dintre ele sunt chiar licee, care școlarizează copii cu cerințe educaționale speciale”, a spus ministrul Educației.
Ligia Deca a menționat că în fiecare unitate de învățământ se va face o evaluare pentru a se vedea care au fost cauzele pentru care niciun elev nu a luat examenul de Bacalaureat și că, pe termen lung, testarea standardizată anuală va permite identificarea eventualelor dificultăți în învățare, pentru a nu ajunge la examenul de Bacalaureat la o nepromovare.
„Eu cred că în acele cazuri fiecare unitate de învățământ trebuie analizată nu numai din punct de vedere cantitativ, ci și din punct de vedere calitativ, adică trebuie să vedem care sunt cauzele și să încercăm să le adresăm. Pe termen lung, așa cum spuneam, testarea standardizată anuală va permite identificarea eventualelor dificultăți în învățare sau a golurilor în învățare mult mai devreme, pentru a nu ajunge la examenul de Bacalaureat la o nepromovare“, a mai spus Ligia Deca referitor la acele licee unde nu a luat nimeni Bacalaureatul 2024.
O prostie cat casa din partea Ministerului. Ce vrea? Numai absolventi cu facultate si necalificati?
Liceul ar trebui sa aiba o filiera profesionala, cu singura finalitate intrarea in campul muncii. Fara drept de admitere la facultate pentru absolventi. Este nevoie de tehnicieni.