Papa Francisc, care are acum 87 de ani, a început o călătorie apostolică de 12 zile în patru țări din Asia de Sud-Est și Oceania, o regiune unde Biserica Catolică este în plină creștere, conform relatărilor AFP și Agerpres.
Acesta este cel mai lung și mai îndepărtat voiaj din timpul pontificatului său, urmând să viziteze Jakarta, capitala Indoneziei (3-6 septembrie), Papua Noua Guinee (6-9 septembrie), Timorul de Est (9-11 septembrie) și Singapore (11-13 septembrie).
Papa va avea un program intens, care include parcurgerea a 32.000 de kilometri cu avionul, susținerea a aproximativ 15 discursuri, participarea la liturghii cu mulți credincioși și adaptarea la un decalaj orar de până la opt ore.
Papa Francisc pleacă în cel mai lung voiaj
Inițial planificată pentru 2020, această călătorie a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19 și reprezintă o provocare pentru Jorge Bergoglio, numele laic al papei Francisc, care nu a mai călătorit de aproape un an. Deși sănătatea sa a fost recent afectată, inclusiv printr-o intervenție chirurgicală abdominală în 2023 și o gripă care l-a împiedicat să călătorească în Dubai iarna trecută, pontiful a părut într-o formă bună în ultimele săptămâni. Dispozitivul medical planificat pentru această călătorie va fi același ca de obicei, conform unei surse din Vatican citate de AFP.
Această călătorie apostolică, a 45-a a pontificatului său, se va axa pe teme precum dialogul interreligios, ecologia, imigrația și rolul Bisericii în accesul la sănătate și educație, toate acestea într-un context de mari contraste religioase, economice și sociale.
În Jakarta, capitala celei mai mari țări musulmane din lume, papa Francisc va aborda în special dialogul islamo-creștin. O întâlnire interreligioasă este programată pentru 5 septembrie la moscheea Istiklal, cea mai mare din Asia de Sud-Est, unde suveranul pontif va semna o declarație comună cu marele imam Nasaruddin Umar.
Papa Francisc se va întâlni cu copii ai străzii și va vizita orașul Vanimo
Pe parcursul călătoriei, papa ar putea aborda și subiectul sensibil al discriminării creștinilor, evidențiat de observatori care au atras atenția asupra violențelor împotriva lăcașurilor de cult și hărțuirii minorităților religioase în anumite regiuni. De exemplu, în Indonezia, discriminarea minorității creștine rămâne un motiv de îngrijorare, conform Amnesty International Indonezia.
În Papua Noua Guinee, Papa Francisc se va întâlni cu copii ai străzii și va vizita orașul Vanimo. În acest context, el ar putea reînnoi apelurile pentru protecția mediului, într-o țară afectată de defrișări și catastrofe naturale.
Călătoria va continua în Timorul de Est, unde catolicii sunt majoritari, și unde papa ar putea discuta despre violențele sexuale în cadrul Bisericii, un subiect sensibil marcat de cazul fostului episcop Belo.
Francisc va încheia călătoria cu o vizită de 48 de ore la Singapore, un oraș-stat cosmopolit unde catolicii reprezintă doar 8% din populație. În ciuda sănătății sale fragile, papa Francisc a dorit să onoreze invitația acestor țări, reprezentative pentru ceea ce el numește „periferie”, subliniind importanța evanghelizării și a misionariatului Bisericii.