Mai mult de trei sferturi dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 sufereau încă de cel puțin un simptom după șase luni, potrivit unui nou studiu publicat sâmbătă, prin care oamenii de știință arată necesitatea unor investigații suplimentare asupra efectelor persistente ale coronavirusului. Cercetarea, care a fost publicată în revista medicală Lancet și a implicat sute de pacienți din orașul chinez Wuhan, este printre puținele care urmăresc simptomele pe termen lung ale infecției COVID-19.
S-a constatat că oboseala sau slăbiciunea musculară sunt cele mai frecvente simptome, în timp ce unii oameni au raportat și dificultăți de somn.
„Deoarece COVID-19 este o boală atât de nouă, începem să înțelegem unele dintre efectele sale pe termen lung asupra sănătății pacienților”, a declarat autorul principal Bin Cao, de la Centrul Național de Medicină Respiratorie, potrivit Science Alert.
Profesorul a spus că cercetarea a evidențiat necesitatea îngrijirii continue a pacienților după ce au fost externați din spital, în special cei care au avut infecții severe.
„Munca noastră subliniază, de asemenea, importanța desfășurării unor studii mai lungi de urmărire la populații mai mari, pentru a înțelege spectrul complet de efecte pe care COVID-19 le poate avea asupra oamenilor”, a adăugat el.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că virusul prezintă un risc pentru unele persoane, cu efecte grave continue, chiar și în rândul persoanelor tinere, altfel sănătoase, care nu au fost spitalizate.
Studiu: chiar si la 6 luni după infectare, 76% dintre pacienții cu COVID-19 încă prezintă simptome
Noul studiu a inclus 1.733 de pacienți cu COVID-19 externați din spitalul Jinyintan din Wuhan, în perioada ianuarie-mai anul trecut.
Pacienții, care aveau o vârstă medie de 57 de ani, au fost urmariți între iunie și septembrie și au răspuns la întrebări cu privire la simptomele lor și la calitatea vieții.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, examinări fizice și teste de laborator.
Studiul a constatat că 76% dintre pacienții care au participat la studiu (1.265 din 1.655) au declarat că au încă simptome.
Oboseala sau slăbiciunea musculară au fost raportate in 63% din cazuri, în timp ce 26% au avut probleme cu somnul.
Studiul a analizat, de asemenea, 94 de pacienți ale căror niveluri de anticorpi din sânge au fost înregistrate în apogeul infecției ca parte a unui alt studiu. Când acești pacienți au fost retestați după șase luni, nivelurile lor de anticorpi neutralizanți au fost cu 52,5% mai mici.
Autorii au spus că acest lucru ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea re-infecției cu COVID-19, deși au spus că ar fi necesare probe mai multe pentru a clarifica modul în care imunitatea la virus se modifică în timp.
Într-un articol publicat în The Lancet, Monica Cortinovis, Norberto Perico și Giuseppe Remuzzi, de la Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri IRCCS din Italia, au declarat că există incertitudine cu privire la consecințele pe termen lung ale pandemiei asupra sănătății.
„Din păcate, există puține rapoarte despre tabloul clinic al consecințelor COVID-19”, au spus cercetatorii, adăugând că ultimul studiu a fost, prin urmare, „relevant și oportun”.
Aceștia au spus că cercetările multidisciplinare pe termen lung desfășurate în Statele Unite și Marea Britanie ar contribui la îmbunătățirea înțelegerii și la dezvoltarea terapiilor pentru a atenua consecințele pe termen lung ale COVID-19 asupra mai multor organe și țesuturi.