Președintele Klaus Iohannis avertizează cu privire la riscurile unui posibil val 4 al pandemiei, în toamnă, în condițiile în care numărul românilor care se vaccinează anti-COVID scade în mod îngrijorător.
Klaus Iohannis a lansat, joi, un semnal de alarmă cu privire la riscurile legate de evoluția virusului- vedem de la o lună la alta cum apar noi forme de coronavirus, a spus șeful statului, iar în absența vaccinării România riscă să treacă printr-un val 4 al pandemiei, în octombrie sau noiembrie.
” Cum ar fi să vaccinăm doar puțină lume și să ne trezim în octombrie sau noiembrie cu un al patrulea val, fiindcă virusul evoluează. Vedem că apar, la o lună, două, noi forme, mai agresive. Părerea mea sinceră este că fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”, a declarat Klaus Iohannis, joi, de la Bruxelles.
Iohannis: „Noi, practic, am oprit pandemia”
Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnaliștii prezenți la Bruxelles despre încetinirea campaniei de vaccinare în România și despre posibilitatea unui val 4 al pandemiei, în toamnă.
„Noi, practic, am oprit pandemia. Acum, însă, prin faptul că avem așa puține cazuri nu mai avem un interes foarte mare pentru vaccinare.
Deci avem un succes care cumva se vede în vede într-o reducere a dorinței de vaccinare”, a declarat președintele Iohannis.
Klaus Iohannis anunță schimbarea strategiei de apărare, după summitul NATO
Klaus Iohannis, președintele României a participat la Summitul NATO, desfășurat la Bruxelles. La finalul acestuia, liderul statului a declarat că a fost marcată o nouă etapă, întărită, a relației transatlantice, „o afirmare a valorilor comune care ne unesc”. De asemenea, Iohannis a anunțat că i-a adresat lui Joe Biden o invitație de a vizita România.
”Am marcat o etapă nouă, întărită, a relației transatlantice, o afirmare a valorilor comune care ne unesc. Alături de președintele Biden și de ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea alianței. (…) Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare. Pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2-130, lansat la Londra în 2019, am stabilit astăzi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui nou proces strategic, decizie pe care am susținut-o ferm.
Deciziile de continuare a consolidării posturii sale militare de descurajare și apărare, întărirea profilului politic, sporirea angajamentului în raport cu partenerii, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au reconfirmat sprijinul pentru o alianță mai puternică, adaptată, activă și relevantă la nivel global, pregătită să își apere cetățenii și teritoriul. Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României. Iar prin rezultatele obținute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest summit. Atingerea acestor obiective este datorată și interacțiunilor și coordonării României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare.”, a declarat Klaus Iohannis.