Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, vizită la Institutul Cantacuzino: Riscăm să ne îmbolnăvim şi asta este mult mai grav decât starea de urgenţă sau alertă – LIVE VIDEO/UPDATE
Klaus Iohannis, vizită la Institutul Cantacuzino: Riscăm să ne îmbolnăvim şi asta este mult mai grav decât starea de urgenţă sau alertă - LIVE VIDEO/UPDATE

Klaus Iohannis, vizită la Institutul Cantacuzino: Riscăm să ne îmbolnăvim şi asta este mult mai grav decât starea de urgenţă sau alertă – LIVE VIDEO/UPDATE

08 iul. 2020, 17:35,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis va vizita astăzi, începând cu ora 17.00, Institutul Cantacuzino, potrivit agendei președintelui. La finalul vizitei, președintele României va susține o declarație de presă.

Institutul Cantacuzino se află într-un parteneriat cu cercetătorii de la OncoGen pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Statul român alocă nu mai puțin de 3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, dar suma va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate. Profesor doctor Mircea Ioan Popa a precizat faptul că perioada de testare este de circa 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de menționat când va ajunge vaccinul pe piață.

Este de aşteptat ca preşedintele să facă mai multe precizări în contextul creşterii numărului de noi infectări cu coronavirus, la finalul vizitei.

 

Declarații LIVE TEXT

Din păcate, virusul merge cu noi. Să nu ne imaginăm că scăpăm de el

Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent de cine ar fi fost la guvernare. Haideţi să respectăm indicaţiile specialiştilor.

Riscăm să ne îmbolnăvim şi asta este mult mai grav decât starea de urgenţă sau alertă

Cu toţii ne dorim să ne reluăm starea de normalitate, dar momentan nu se poate. Pe de altă parte, nu putem să închidem ţară şi să plecăm undeva, aici e ţara noastră, economia noastră etc. Dacă vrem că economia să funcţioneze, să plecăm la mare sua munte, trebuie să respectăm aceste norme. Vorbim de o situaţie de pandemie foarte periculoasă şi trebuie să respectăm normele emise de autorităţi. Rolul autorităţilor este de a emite norme, rolul medicilor este de a ne trata, iar rolul nostru e de a nu ajunge la spital bolnavi de coronavirus.

Rolul nostru este sa gasim solutii pentru a gasi o lege aplicabila, constitutionala. De asta m-am adresat parlamentului de a lucra rapid pentru a avea o legistlatie in vigoare.

Situaţia este foarte îngrijorătoare, suntem în contact cu autorităţile, sigur, dacă situaţia se înrăutăţeşte, putem să revenim la măsuri mai restrictive. Eu nu îmi doresc acest lucru şi nici romanii. Haideţi să respectăm normele în vigoare.

Este clar că în acest moment, numărul cazurilor este în creştere. Noi ne-am aşteptat să intrăm într-o fază de descreştere. Este greu de imaginat cum ar arăta o nouă fază de relaxare.

Dacă numărul de cazuri creşte în continuare, comitetul naţional vă impune restricţii! Eu nu îmi doresc

Romanii au reacţionat bine, dar sunt şi exemple pe care le-am văzut şi la televizor, şi persoane titrate care au încălcat regulile.

Ne apropriem de limita superioara a sistemului de Terapie Intensiva. Pana acum, medicii si-au facut treaba, dar romanii trebuie sa isi faca si ei treaba.

Institutul Cantacuzino va produce vaccinul gripal

Vaccinul gripal va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino de anul viitor. Institutul Cantacuzino va relua producția, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Până atunci, autoritățile se pregătesc pentru sezonul de vaccinare anti-gripală de anul acesta.

„La sfârșitul anului va fi gata un prim set antigripal trivalent. Va fi experimental, nu va fi pus în uz pentru populație, dar e un pas preliminar pentru producția în România a vaccinului antigripal la anul, când se va produce în România.

Cred că se va ajunge și la 300.000 de doze de vaccin antigripal produs în România.

Anul trecut au fost 1,5 milioane de doze de vaccin pentru persoane la risc, anul acesta în urma inventarierii s-au identificat aproape dublu – 3 milioane pacienți la risc”, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vaccinul antigripal, în România

România va fi nevoită să importe și dozele de antigripal în acest an. Însă în număr mult mai mare, tocmai pentru că avem suprapunerea cu epidemie de SARS-CoV-2.

Pentru sezonul gripal 2019 – 2020, autoritățile române au achiziționat 1,5 milioane de doze, cu 200.000 mai multe decât în iarna precedentă, pentru a acoperi cât mai multe persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Resuscitare a Institutului Cantacuzino și vaccinul antigripal

Din 2009, au existat mai multe încercări de a reporni producția de vaccinuri, prin găsirea unor metode inedite de finanțare a acestuia.

O primă încercare a avut loc în 2013, când Cabinetul Victor Ponta a doptat HG nr. 320 /2013 privind aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii.

Este documentul ce stabilea cum se pregătește România și cum va acționa în cazul unei situații de genul celei trăite zilele acestea.

Institutul Cantacuzino urma să aibă un rol esențial în gestionarea crizei. Ar fi trebuit, la fel ca în timpul pandemiei de gripă porcină (AH1N1), să declanșeze imediat producerea unui vaccin.

În timpul epidemiei de gripă porcină, România a fost al şaptelea stat ce a produs vaccinul, asigurându-şi proprii stocurile necesare combaterii virusului, iar Organizaţia Mondialã a Sănătăţii a trimis probe din Albania și Republica Moldova către Institut pentru analiză.

În ultimii ani au apărut o serie de alerte pentru noi tulpini de virusuri gripale din lumea animală cu potenţial de risc pentru adaptare la regnul uman. Din acest motiv, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat gradul de alertă. Asta datorită extinderii situaţiei epidemiologice la nivel global si a evoluţiei rapide pe toate continentele lumii.

În vederea pregătirii tuturor statelor şi a sistemelor sanitare în primul rând pentru reacţia rapidă şi eficientă în cazul apariţiei unor situaţii care pot depăşi capacitatea de gestionare a unui număr mare de cazuri de îmbolnăvire Organizaţia Mondialã a Sănătăţii a inclus Institutul „Cantacuzino” într-un plan strategic de producţie de vaccinuri în caz de urgenţe majore, considerând Institutul, conform adresei nr. 125/2013, un Laborator de referință regional pentru supravegherea gripei.

Intenția de finanțare însă nu a fost dusă până la capăt și demersul s-a blocat. Am rămas cu un plan și o strategie nefuncționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *