Prima pagină » National » Klaus Iohannis va susține o conferință de presă la Cotroceni. Record de cazuri noi de COVID-19 de astăzi – Live Video, Update
Klaus Iohannis va susține o conferință de presă la Cotroceni. Record de cazuri noi de COVID-19 de astăzi - Live Video, Update

Klaus Iohannis va susține o conferință de presă la Cotroceni. Record de cazuri noi de COVID-19 de astăzi – Live Video, Update

07 oct. 2020, 18:00,
Cristian Zavastin, în National

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține miercuri, 7 octombrie, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. Președintele va vorbi despre creșterea alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID-19.

Update: Conferința de presă a început.

„România a cunoscut în ultima săptămână cea mai mare creștere a numărului de cazuri de la începutul epidemiei. Cifre extrem de îngrijorătoare avem și la decese și la pacienții de la ATI. Tendința actuală este una de creștere accelerată care duce la aglomerarea spitalelor și, din păcate, la un număr tot mai mare al deceselor
Măsurile de restricție sunt inevitabile. Cu cât mai repede sunt introduse, cu atât mai rapid își vor produce efectele.

Transmit un mesaj special de recunoștință și mulțumire medicilor și personalul medical pentru profesionalism și dedicare. Acești oameni extraordinari merită respectul și admirația noastră. Avem încredere în medicii noștri
Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare. Îi asigur pe medici, pe asistenți, pe managerii de spitale că sunt alături de ei și că împreună vom face față acestei crize. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.

Repet, situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitatea pe care am avut-o înainte de pandemie. Cu cât crește numărul de bolnavi, cu atât ne îndepărtăm de acest moment atât de așteptat. Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru. Vrem să merge pe un drum care duce la o explozie de cazuri? E un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință. Sau alegem să avem și viață socială, și locuri de muncă. Purtatul măștii, distanța socială, igiena mîinilor, evitarea aglomerațiilor, munca la domiciliu, stau în puterea noastră. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, ele își pierd din eficiență dacă unii din semenii noștri refuză să participe la acest efort colectiv.

Virusul care ne-a bulversat existența ia vieți. Toți cei răpuși au lăsat un gol imens în inimile celor dragi. Un comportament rațional și micile sacrificii pot salva viața semenilor noștri. Haideți să dăm dovadă de solidaritate”, a declarat Klaus Iohannis.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Reporter: De ce nu reușim să creștem capacitatea de testare?

Klaus Iohannis: Numărul de testări crește de la o săptămână la alta. Este însă o dublă problemă. Nu doar aparatele cu care se testează sunt poate încă insuficiente, personalul calificat nu poate fi inventat peste noapte. Pregătirea lor durează ani și ani. Nu trebuie să ne așteptăm la minuni, lucrurile merg tot mai bine, dar dacă nu avem grijă boiala va fi mai rapidă ca noi

Reporter: Au venit primele restricții, ce se va întâmpla dacă în următoarele două săptămâni nu apar rezultatele așteptate?

Klaus Iohannis: Vom reacționa local și regional. Nu e nevoie să închidem toată țara dacă avem focare semnificative, acolo se va acționa. Avem în continuare situații foarte diferite în diferite localități. Avem orașe și comune unde aproape că nu există bolnavi și atunci e foarte bine să se acționeze local, țintit

Reporter: Ați făcut suficient pentru a inversa tendința de creștere a numărului de cazuri față de atenția acordată temelor electorale?

Klaus Iohannis: Politica românească e amenințată de PSD, sănătatea de Covid, trebuie să ne adresăm și într-o parte, și în cealaltă. Această creștere a numărului de bolnavi ne îngrijorează mai mult decât alegerile care vor veni. Lucrurile probabil se vor complica odată cu venirea vremii mai reci. Abordarea politică e necesară, societatea merge mai departe, nu vrem să ne oprim în mijlocul bolii. Autoritățile au reacționat corect, dar nu se poate aștepta nimeni ca guvernul singur să oprească epidemia, e o răspundere partajată. Cetățeanul are răspunderea probabil mai mare, boala nu se răspândește din instituție în instituție, ci de la om la om. Nu e bine să amestecăm aceste lucruri, dar câteodată politicienii se bagă și unde nu trebuie.

Știre inițială: Până astăzi, 7 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 111.564 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 553 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Record absolut! Peste 2.900 de cazuri noi, înregistrate în România

Până astăzi, 5.203 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.10.2020 (10:00) – 07.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și București.
Notă: Conform solicitării Ministerului Sănătății, a fost actualizată de către DSP Brăila situația deceselor aferente lunii august și lunii septembrie cu 17 cazuri identificate.

Dintre acestea, 1 deces au fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 de ani, 2 decese la categoria 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 18 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 30 de decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 decese la categoria de peste 80 de ani.

79 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Peste 600 de cazuri la ATI

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.303. Dintre acestea, 612 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.568.071 de teste. Dintre acestea 27.814 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.351 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.463 la cerere.
De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 35 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 7 octombrie.

Pe teritoriul României, 11.965 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.889 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 24.600 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 9 persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *