Prima pagină » National » Klaus Iohannis va participa la Summitul privind schimbările climatice de la Sharm-El-Sheikh

Klaus Iohannis va participa la Summitul privind schimbările climatice de la Sharm-El-Sheikh

04 nov. 2022, 14:47, 4 ,
în National

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa la Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), care va avea loc în contextul celei de-a 27-a Conferinţe a Parţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbărie Climatice (COP27). Summitul va avea loc la Sharm-El-Sheikh, în perioada 7-8 noiemtrie 2022.

România susţine angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în contextul Acordului de la Paris. Obiectul acordului este reducerea până în 2030 a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55%.

Klaus Iohannis, la Summitul implementării climatice

Potrivit unui comunicat prezidenţial, în cadrul Summitului, preşedintele Klaus Iohannis va susţine Declaraţia Naţională şi va participa, totodată, la mai multe întâlniri multilaterale şi bilaterale care urmăresc promovarea cercetării şi inovării în susţinerea acţiunilor climatice.

„Președintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată și în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfășoară la cel mai înalt nivel, în prezența a peste 100 de șefi de stat și de guvern. Totodată, la COP27 sunt așteptați numeroși reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai societății civile, mediului academic și de afaceri”, se arată în comunicatul prezidențial.

Totodată, şeful statului va coprezida, alături de Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment pe tema promovării educaţiei privind schimbările climatice. La acest eveniment vor participa şefi de stat din Uniunea Europeană şi state partenere, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi organizaţiilor internaţionale.

Evenimentul susţinut de preşedintele României şi prim-ministrul Republicii Cehe, va avea la baza demersurile realizate la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, în contextu lansării Raportului „„Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”.

Pe agenda Summitului se găsesc mai multe teme de interes, precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internaţional pentru pierderi şi daune asociate schimbărilor climatice, finanţarea acţiunilor climatice şi dezvoltarea şi transferul tehnologiilor.

Klaus Iohannis, la COP26

Preşedintele României a participat şi anul trecut la Summitul implementării climatice (COP26). Atunci, jurnalistul Robert Turcescu a lansat un atac dur la adresa preşedintelui. Acesta a oferit un exemplu de intervenție pe care președintele ar fi trebuie să îl aibă la summitul schimbărilor climatice din Scoția. Jurnalistul a precizat faptul că românii făceau economie zi de zi pentru că, în locul cărnii roșii mâncau oase de pui și își făceau temele la lumânare pentru că nu aveau curent electric.

„L-am auzit pe un om care spunea să nu mai mâncăm carnea de vită pentru că vaca poluează. Dacă aş fi fost președintele Klaus Iohannis unde se discuta chestia asta aş fi luat cuvântul şi aş fi spus. Băi băieți, tovarăși, dragi prieteni. Eu vin dintr-o țară în care vreme de 40 de ani, când voi mâncați carne roșie că aveați carne roșie, ăștia ai mei nu au mâncat carne roșie pentru că o exportau la voi, toată carnea roșie ajungea la voi. Ai noștri mâncau adidași de porc, din când în când și oase de pui fierte. Carnea roșie era la voi. Noi ar trebui să beneficiem de certificate verzi în contul celor 40 de ani în care nu am mâncat carne roșie, când la voi în case era 20 și ceva de grade, era bine, că vă încălzeați, nouă ne tăia curentul”, a menționat Robert Turcescu.

În cadrul summitului de anul trecut  a fost semnat un acord climatic de 190 de țări. India și-a luat angajamentul ca până în 2070 să devină verde, în condițiile în care este cel mai mare producător de cărbune din lume.

Summitul privind schimbările climatice (COP) reprezintă o Conferință a ONU dedicată subiectului schimbărilor climatice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`