Prima pagină » National » Klaus Iohannis va discuta cu Joe Biden. Președintele României participă la consultări

Klaus Iohannis va discuta cu Joe Biden. Președintele României participă la consultări

19 apr. 2022, 11:07,
în National

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va discuta cu Joe Biden, şeful de la Casa Albă. Marţi, 19 aprilie 2022, vor avea loc consultări găzduite de președintele Statelor Unite ale Americii.

La aceste consultări vor participa şi alţi lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO.

Klaus Iohannis va discuta cu Joe Biden pe tema securităţii regionale

Astăzi, 19 aprilie 2022, vor avea loc consultări găzduite de preşedintele Joseph R. Biden. La acestea va participa şi preşedintele Klaus Werner Iohannis. Discuţiile se vor plia pe tema securităţii regionale, anunță Administrația Prezidențială.

„16.45 – Participare la consultări găzduite de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale”, potrivit programului oficial de marți al președintelui Klaus Iohannis.

Precizăm că aceste consultări vor avea loc în format videoconferință. Un eveniment similiar a avut loc și pe 28 februarie.

Va merge Joe Biden în Ucraina?

Luni, 18 aprilie 2022, Casa Albă a menționat că preşedintele american, Joe Biden, nu intenţionează să viziteze în curând în Ucraina, chiar dacă și-a exprimat dorința în acest sens. DE asemenea, Volodimir Zelenski i-a făcut o invitație omologului său, notează AFP.

„Nu este prevăzut că preşedintele să meargă acolo, permiteţi-mi să repet”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.

Însă, în urmă cu doar câteva zile, președintele SUA, Joe Biden, a fost întrebat de jurnaliști dacă este pregătit să plece el însuşi, iar şeful de stat a răspuns afirmativ.

”Veţi trimite oficiali de rang înalt în Ucraina?”, l-a întrebat un reporter pe preşedintele Biden înainte să se îmbarce în Air Force One.

”Luăm această decizie acum”, a răspuns Biden.

Întrebat pe cine va trimite, Biden s-a întors către reporter şi a spus: ”Eşti gata să mergi tu?”

”Sunteți dumneavoastră?”, a răspuns reporterul.

”Da!”, a fost răspunsul final şi categoric al liderului SUA.

Reamintim faptul că în ultimele săptămâni, mai mulţi lideri din Europa, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizitat ţara aflată în război de 55 de zile.

Guvernul american va trimite un emisar la Kiev

De asemenea, Guvernul american are în plan să trimită un emisar la Kiev, dar Casa Albă a exclus pentru moment o deplasare ce acest fel care ar fi cu risc ridicat a preşedintelui, din motive de securitate.

„Dacă cineva ar merge acolo, nu am spune asta de aici”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american.

Într-un interviu pentru CNN difuzat duminică, 17 aprilie 2022, Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa ca Joe Biden să vină în Ucraina.

„Cred că va veni”, ”dar decizia îi revine: Desigur, depinde de situaţia de securitate”, a precizat Volodimir Zelenski, șeful de la Kiev.

„Dar cred că el este liderul Statelor Unite şi pentru asta ar trebui să vină să vadă”, a mai spus şeful statului ucrainean.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a confirmat luni că Statele Unite ale Americii speră să-şi redeschidă în curând ambasada la Kiev, fără a menţiona vreun calendar.

„Acesta este cu siguranţă scopul nostru. Evident, este important să avem o prezenţă diplomatică acolo”, a declarat Jen Psaki.

Având în vedere faptul că președintele Klaus Iohannis va discuta cu Joe Biden, cel mai probabil șeful de la Cotroceni va face o declarație de presă în urma consultărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *