Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, uitat de mai marii Europei. Președintele României nu a participat la şedinţa de la Berlin
Klaus Iohannis, uitat de mai marii Europei. Președintele României nu a participat la şedinţa de la Berlin

Klaus Iohannis, uitat de mai marii Europei. Președintele României nu a participat la şedinţa de la Berlin

09 feb. 2022, 10:42,
BZI.ro, în Actualitate

Criza din Ucraina au scos la iveală jocurile geo-politice din Europa, dar mai ales au arătat care sunt actorii cu adevărat importanţi. După ce preşedintele american, Joe Biden, a uitat să îl sune şi pe Klaus Iohannis, acum a avut loc o ședință la Berlin unde au participat cancelarul german Olaf Scholz, Emmanuel Macron și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Momentan nu se cunoaște motivul care a stat la baza „uitării” invitației pentru președintele României.

Sedința de la Berlin cu mai marii Europei, fără prezența lui Klaus Iohannis

Deşi România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre ţările NATO, se pare că preşedintele României, Klaus Iohannis a fost din nou uitat de la masa celor mari. Cu toate că a avut o convorbire telefonică de curând cu președintele Ucrainei despre revoluția îngrijorătoare de securitate de la malul Mării Negre, preşedintele ţării noastre află doar indirect ce discuţii au avut loc şi ce decizii s-au luat. Totodată, partenerii strategici trimit soldaţi în România.

Cu ocazia întrevederii desfăşurate marţi seară, 8 februarie 2022, de la Berlin, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei şi preşedinţii Poloniei şi Franţei, Andrzej Duda şi Emmanuel Macron, au pledat pentru continuarea eforturilor diplomatice în relaţia cu Rusia, în scopul evitării unui conflict militar în Europa.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a declarat că „Scopul nostru comun este să evităm producerea unui război în Europa. Mobilizarea trupelor ruse în apropierea Ucrainei este foarte îngrijorătoare”. După o discuţie avută cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, cei doi au căzut de acord că eforturile tuturor ar trebui să se concentreze pe detensionarea crizei, fiind necesare negocieri şi găsirea unei soluţii,

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cărui ţară exercită în prezent Preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost şi el foarte activ în discuţii, subliniind importanta apărării integrităţii teritoriale a ţărilor.

„Este sarcina noastră să susţinem aplicarea reglementărilor internaţionale şi să apărăm integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a ţărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene sau NATO. Sunt aliaţii noştri. Ucraina este o ţară care vrea să fie independentă şi suverană”, a adăugat Andrzej Duda.

Emmanuel Macron: „În următoarele zile şi săptămâni, vom purta discuţii în Formatul Normandia”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus că eforturile diplomatice vor continua, deoarece se urmăreşte evitarea unui război. Acesta consideră prioritar menţinerea păcii şi stabilitatea continentului european, păstrarea unităţii Europei şi a alianţelor sale şi nu în ultmul rând, continuarea susţinerii principiilor care s-au dezvoltat în Europa în ultimii 30 de ani, implicit suveranitatea statelor şi integritatea teritorială.

„Este vorba despre protejarea valorilor noastre. Trebuie să găsim modalităţi de continuare a dialogului important cu Rusia în diverse formate. În următoarele zile şi săptămâni, vom purta discuţii în Formatul Normandia. Acesta este cadrul politic pentru soluţionarea crizei din Ucraina”, a declarat Emmanuel Macron.

Formatul Normandia a fost format pe 6 iunie 2014 şi include patru ţări: Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania.

Făcând referire la o reuniune a consilierilor politici ai liderilor din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, Emmanuel Macron a subliniat faptul că a purtat deja discuţii cu preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele Volodimir Zelenski, rămânând mai apoi ca Olaf Scholz, cancelarul Germaniei să meargă la Kiev şi apoi la Moscova.
După o discuţie cu preşedinţii Putin şi Zelinski, Emmanul Macron a mai adăugat ca singura modalitate care să permită asigurarea păcii în Ucraina rămâne menţinerea dialogului şi asumarea responsabilităţilor de către toate părţile implicate.

Președintele Franței, despre garanțiile de securitate

Preşedintele Franței a mai spus în cadrul ședinței de la Berlin, că deşi sunt vizibile eforturi din partea NATO şi Statelor Unite, pentru europeni sunt necesare în continuare elemente ale garanţiilor de securitate.

„Au apărut noi abordări în ultimele zile. Vreau să continuăm eforturile în acest sens. Vom continua să pledăm pentru dialog, dar vom respecta principiile şi valorile noastre şi, bineînţeles, vom rămâne uniţi” a insistat Emmanuel Macron.

Ședința de la Berlin în care nu a participat și președintele Klaus Iohannis – pentru că a fost uitat –  a avut ca scop menținerea și apărarea integrității teritoriale a Europei, inclusiv a țărilor ce nu fac parte din Uniunea Europeană sau NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *