Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, ședință de urgență: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile” – LIVE VIDEO
Klaus Iohannis, ședință de urgență:

Klaus Iohannis, ședință de urgență: „Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile” – LIVE VIDEO

15 iul. 2020, 15:27,
în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință de urgență la ora 14.00, la Palatul Cotroceni, privind prelungirea stării de alertă.

La Palatul Cotroceni vor fi prezenți premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, miniștrii de la Interne (Marcel Vela) și Sănătate (Nelu Tătaru), dar și șeful DSU, Raed Arafat.

După ședința de la Palatul Cotroceni, urmează la ora 16.00 ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar de la ora 17.30 ședința de Guvern.

UPDATE: „Am finalizat o discuție de lucru importantă pe care am avut-o împreună cu Premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația epidemiologică, măsurile care se impun pentru perioada următoare și pot să vă comunic câteva lucruri.

Situația epidemiologică nu este bună. Ați văzut că am avut și astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID-19.

Este mult. Este foarte mult. Și, în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții!

Purtatul măștii, păstrarea distanței sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectați normele!

În aceste condiții, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba crește iarăși, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Deci, starea de alertă va fi prelungită. Însă se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare.

Deci, nu se prevede acum introducerea de noi restricții, cum, din păcate, având această evoluție, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări.

În acest context, totuși îngrijorător, dorim să continuăm măsurile care vor duce la revigorarea economică. Nu vor fi luate măsuri care inhibă economia. Guvernul are în pregătire – și o să prezinte la momentul oportun – noi și noi acte normative și hotărâri care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat. Revigorarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut.

Și tot în legătură cu revigorarea economică este și discuția pe care o voi avea vineri și sâmbătă la Bruxelles, în Consiliul European. Este foarte important ca România să obțină o sumă cât mai consistentă pentru revigorarea economiei. Pentru asta mă voi lupta acolo – împreună cu mine toată echipa României.

În concluzie, starea de alertă continuă. Atenție, protejați-vă, protejați-i pe ceilalți! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, ședință de urgență privind starea de alertă: Prlungire pentru 30 de zile

Surse din mediul politic susțin că Guvernul va prelungi azi starea de alertă cu 30 de zile, pe întreg teritoriul țării. În plus, cel mai probabil nu vor fi luate noi măsuri de relaxare. Mai mult, s-ar putea să se introducă noi restricții pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus.

Starea de alertă expiră la 16 iulie, drept pentru care Guvernul va decide miercuri, 15 iulie, prelungirea acesteia cu alte 30 de zile. Conform decizie CCR, dar și a legii aflate în vigoare, prelungirea stării de alertă se face fără acordul Parlamentului. De asemenea, documentul nu va putea fi modificat de Parlament.

Din cauza numărului ridicat de cazuri de coronavirus, care a explodat după ce oamenii au avut parte de mai multă libertate, se pare că Guvernul nu are în vedere alte relaxări, mai ales că nici cele de la 1 iulie nu au fost posibile din cauza evoluției pandemiei. Este însă posibil, totuși, să fie luate măsuri suplimentare, precum închiderea teraselor după ora 10 seara.

„Va trebui să ne gândim foarte serios dacă luăm și noi măsuri care au fost luate în alte țări, pentru ora 22 sau 23 să fie închise astfel de activități. Va trebui să facem o analiză, dacă nu avem capacitatea să-i readucem la respectarea regulilor, va trebui să luăm astfel de decizii.”, a declarat recent, premierul Orban.

Klaus Iohannis dă vina pe PSD

Președintele Klaus Iohannis a precizat că PSD tergiversează carantinarea și tot ce face e să reclame că legea nu e bine făcută.

„Din nefericire, pandemia care s-a abătut asupra lumii, COVID-19, este cea mai gravă criză sanitară, cea mai gravă pandemie, din ultimul secol. De 100 de ani încoace, nu a mai existat o boală cu un impact atât de profund, un impact care se resimte în viața fiecăruia, în viața națiunilor, care se resimte foarte puternic în economiile naționale.

Această boală, din păcate, există. Este o boală grea și cu un impact devastator asupra lumii, dar și asupra României, din păcate. Este foarte greu de luptat cu această boală și de aceea săptămâna trecută am spus „acum nu este momentul unor dispute politice, dacă vorbim despre combaterea acestei epidemii”.

De aceea, vă spun drept că sunt siderat de felul în care PSD a reacționat și reacționează în Parlament acum, când este în discuție o lege foarte importantă, legea care reglementează izolarea persoanelor bolnave și carantinarea persoanelor. Ce se întâmplă de fapt este că PSD privează guvernul de un instrument foarte important, absolut necesar în contextul epidemiei. Vă spun drept, este șocant, fiindcă această tergiversare, prin care PSD vrea să pară important sau interesant, poate să coste viața a zeci sau sute de Români“, a spus președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`