Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis se intalneste cu liderii din Parlament pentru a discuta despre ” România Educată”! In 7 ani, președintele a avut doar intâlniri fără a face ceva  concret

Klaus Iohannis se intalneste cu liderii din Parlament pentru a discuta despre ” România Educată”! In 7 ani, președintele a avut doar intâlniri fără a face ceva  concret

06 iul. 2021, 09:28,
în Actualitate

Au trecut 7 ani de când președintele a anunțat fastuos proiectul ” România Educată ” iar in acesti ani Klaus Iohannis a scos două carti si cam atât. Acum, presedintele anuntă faptul că se va intalni la Cotroceni pentru a discuta despre proiect cu liderii din Parlamentul României.

România suferă la capitolul educatie iar acest lucru se traduce prin numeroase statici care plasează țara in fruntea statelor cu cea mai mică rată de alfabetizare.

Klaus Iohannis se intâlneste cu conducerea Parlamentului si cu membrii Comisiilor de Invătământ pentru a discuta despre România Educată

Anuntat cu surle si trâmbete in urmă cu 7 ani, proiectul România Educate bate pasul pe loc. Sau cel putin se discută despre el doar in mod teoretic. Până acum nu s-a luat nicio măsură concretă. Altfel spus, Klaus Iohannis a stabilit incă o intalnire cu liderii din Parlament pentru a discuta despre mai multe aspecte ale proiectului mentionat mai sus.

La intâlnirea programată la ora 16.00 nu vor participa liderii opozitiei ci doar cei din Coalitia formată din PNL-USR-PLUS-UDMR. Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri, tot de la ora 16.00. Vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.

Luni, Klaus Iohannis s-a intalnit cu liderii din Coaliție

In altă ordine de idei, Klaus Iohannis s-a intalnit luni cu toti liderii din Coalitie. Vorbim despre prezența la sedintă a lui Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Barna, Kelemen Hunor dar si a premierului Florin Cîțu sau a ministrului Educatiei, Sorin Cîmpeanu.

”Acum e şi o aliniere de stele pentru că avem o majoritate în Parlament care permite şi punerea în practică a acestor proiecte. Eu am constatat multe similarităţi între concluziile acestor consultări extinse (…) cu idei pe care noi le-am cules în campania electorală şi le-a pus în Programul de guvernare”, a declarat Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii.

La rândul său, Dan Barna a declarat:

”Este o fereastră de oportunitate (…) în care statul are şi resursa de program, si susţinerea în Parlament şi Guvern astfel încât reforma în educaţie să devină realitate”.

Şi vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a avut o reacţie la finalul întrunirii.

”Învăţământul trebuie să fie flexibil, trebuie să se adapteze provocărilor viitorului, deoarece sistemul actual este bazat încă pe cerinţele secolului XX”, a transmis vicepremierul Kelemen Hunor.

Educaţia sexuală o prioritate pentru Guvernul României

În altă ordine de idei, incă de la începutul anului 2021, pe masa Guvernului României s-a pus posibilitatea ca toţi elevii să aibă parte de educaţia sexuală. Altfel spus, Florin Cîțu a anunțat faptul că prioritar pentru Coaliție este introducerea acesteia ca un obiect cum ar fi religia

„Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia (n.red. declarație făcută de premier pe data de 23 iunie 2021) – și o vom implementa, curricula ține de Ministerul Educației prin legea educației – va introduce de anul viitor o clasă care se va numi Educație pentru viață. Va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care doresc să își retragă copiii din acea clasă vor putea să o facă. Ca ora de religie va funcționa. Ministrul Educației cred că o va anunța zilele următoare, deczia este luată”, a spus Cîțu la TVR 1.

Pe de altă parte, în pofida aşa spuse susţineri din partea Guvernului a şcolarilor, Florin Cîțu a anunţat faptul că alocaţiile nu vor fi mărite în 2021. Premierul a menţionat că cel mai devreme, alocaţiile vor fi mărite cu 20% începând cu 2022, asta în condiţiile în care există o lege votată în Parlament care prevede dublarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025