În aceste momente, președintele României, Klaus Iohannis, discută despre noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și despre susținerea României pentru măsurile instituite de către Uniunea Europeană.
Cele mai importante informații transmise de Klaus Iohannis:
O temă pe care am menționat-o deja, securitatea alimentară, prin evoluțiile economiilor în timpul acestui război nefericit au apărut sincope în lanțurile de aprovizionare, una din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajurile făcute la Marea Neagră nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, așa cum ar trebui să se desfășoare și de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, America de Sud, în Asia și temele sunt extrem de sensibile.
România poate să ofere un sprijin semnificativ, deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România, cu ajutorul nostru, sunt multe scutiri pe care le acordăm și ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale, însă trebuie făcut mult mai mult și la aceste chestiuni vom lucra împreună și le vom discuta.
Președintele României, despre energie și securitate energetică
Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse, dar pe de altă parte, pentru a menține prețurile la energie la un nivel competitiv și la un nivel pe care oamenii îl pot plăti.
Klaus Iohannis, despre securitate și apărare europeană
Noi dorim să îmbunătățim performanța industriei de apărare europene, pentru acest lucru există bani disponibili, sigur România are interesul de a fi parte din acest demers și noi sprijim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate și apărare trebuie făcut în complementaritate și în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat.
Poziția României față de embargoul propus de UE
Întrebat cât de aproape este România de un acord privind embargoul pentru petrolul rusesc, Klaus Iohannis a răspuns: „Vom vedea cum curge discuția, deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea doresc să continuăm pe pachetul șase de sancțiuni, vom vedea dacă vom reuși să îi convingem pe toți, este posibil să se introducă o așa-numită clauză de temporarizare, adică să hotărâm pachetul de embargo, însă unele să poată fi decalate în timp, ca unele economii naționale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să găsească o aprovizionare alternativă.
Cu privire la taxonomie, președintele Iohannis a transmis că majoritatea a fost de acord cu aceasta, iar rezultatul Comisiei este puțin probabil să se modifice.
Care Romanie? Tu si clica de netoti? Ce stii tu de tara asta, de nevoile ei, de drama romanilor carora le plang copiii de foame, de pensionarii ce mor cu zile, etc!!! Cine ia aceste decizii, Romania, tu sau netotii aia din UE ce se bat pentru LGBT??? Daca vorbesti in numele Romaniei, trebuie sa faci un referendum, pe tine nu te-au votat unii ca sa vinzi tara.