Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, reacţie după criza de citostatice de la Institutul de Oncologie Bucureşti: „Sunt convins că doamna ministru va rezolva urgent situația”
Klaus Iohannis, reacţie după criza de citostatice de la Institutul de Oncologie Bucureşti: „Sunt convins că doamna ministru va rezolva urgent situația”

Klaus Iohannis, reacţie după criza de citostatice de la Institutul de Oncologie Bucureşti: „Sunt convins că doamna ministru va rezolva urgent situația”

22 apr. 2021, 13:53,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Având în vedere faptul că Institutul Oncologic din București se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale, președintele României, Klaus Werner Iohannis, a intervenit. Şeful statului a transmis astăzi, 22 aprilie 2021, că a aflat din presă despre acest subiect și s-a declarat convins că noul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă va găsi o soluție.

„Am aflat din media și sunt convins că dna ministru va rezolva urgent situația”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Institutul Oncologic din Bucureşti a rămas fără citostatice de 10 zile

Institutul Oncologic din Capitală a întâmpinat o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale necesare a mii de pacienţi bolnavi de cea mai cruntă boala, cancerul.

„În acest moment, ne confruntăm și gestionăm o criză în aprovizionarea cu citostatice uzuale”, a anunțat joi dimineața conducerea unității. Potrivit acesteia, cauzele care au condus la această criză sunt multiple.

În primul rând, Institutul Oncologic a preluat un număr excesiv de mare de pacienți de la nivelul altor centre care nu au mai fost funcționale din cauza pandemiei de Covid-19 și unde acestor pacienţi nu li se putea asigura tratamentul.

Totodată, reprezentanţii Institutului afirma că politica de achiziții dusă până nu demult nu a permis o aprovizionare predictibilă cu medicamente și materiale sanitare.

„Constrângerile legale inerente sistemului de achiziții publice nu permit aprovizionarea în urgență, iar metodele împrumutului din farmaciile altor unități, respectiv achizițiile directe, au fost folosite la limită. Suntem în punctul în care le-am utilizat la maximum, pentru a veni în sprijinul pacienților”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a unității medicale..

Membrii conducerii Institutului mai transmit faptul că CAŞ a municipiului București asigură instituţiei medicale un buget calculat, în principal, în funcție de istoric, iar ca urmare a fluxului de pacienți oncologici mai mare comparativ cu alte perioade de referință, bugetul este insuficient în momentul de față.

Conducerea IOB a semnalat problema

Managerul Institutului a semnalat situația la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti și anunță că procedurile de negociere simplificată se afla în desfăşurare și se așteaptă ca acestea să fie finalizate până la sfârșitul săptămânii

„Asigur pacienții și aparținătorii, precum și întreg corpul medical, de tot suportul și efortul meu în rezolvarea acestei situații. Îmi pare nespus de rău că suntem nevoiți să trecem prin acest moment. Așa cum bine știți deja, prioritatea mea au fost și rămân pacienții și nu voi conteni niciodată să caut soluții pentru a veni în sprijinul lor. Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratament, indiferent de câte piedici birocratice, procedurale, legislative și umane există”, a declarat Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic.

Vlad Voiculescu știa problema, însă nu a acționat

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, îl învinovățește pentru situație şi pe fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

„Sunt mai mult de zece zile (de când citostaticele lipsesc – n.r.), sunt 12-13 zile de când au dispărut aceste medicamente și este o problemă la administrativ, la cei care fac comenzi. E un viespar în acel Institut, care văd că nu mai poate fi domolit cumva și avem de suferit noi, pacienții. Chiar dacă doctorul Tănase este bine intenționat și nu avem nimic cu dr. Tănase, îl apreciem foarte mult, lucrurile stau foarte prost în Institut, pentru că lipsa medicamentelor poate face diferența între viață și moarte. Este condamnabil că fostul ministru al sănătății s-a dus imperativ să ia 5 paturi de la ATI pentru COVID și ne-a lăsat fără medicamente, cunoscând situația de cel puțin o lună și jumătate în urmă.

Deci, pe declarația dumnealui, care a spus aseară, postat pe Facebook, că ‘managerul știa de o lună și ceva și că ne-a promis că se rezolvă situația’, dl. Voiculescu chiar nu s-a interesat de situație și chiar nu i-a păsat de noi, pacienții. Și nu sunt singurele probleme cu care ne confruntăm”, a acuzat la Digi24 Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025