Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, prins cu minciuna. Nelu Tătaru a clarificat lucrurile
Klaus Iohannis, prins cu minciuna. Nelu Tătaru a clarificat lucrurile

Klaus Iohannis, prins cu minciuna. Nelu Tătaru a clarificat lucrurile

23 iun. 2020, 23:05,
Antonia Ceausu în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că a început distribuirea măștilor pentru persoanele defavorizate. Totuși, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus astăzi că licitația a fost reluată pentru achiziţionarea a 115 milioane de măşti pentru persoanele în cauză, în prezent fiind finalizată evaluarea ofertelor.

„Licitaţia s-a reluat. La prima licitaţie nu a ieşit niciun câştigător. Licitaţia constă în 115 milioane de măşti pentru 2.300.000 de persoane, câte 50 de măşti aferente a două luni în valoare de 230 de milioane de lei. S-a reluat această licitaţie. Astăzi s-a terminat şi evaluarea ofertelor. În această seară, trebuie să avem şi un câştigător, iar mâine (n.r. – miercuri) acel câştigător ar trebui să înceapă să furnizeze aceste măşti”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre posibilitatea de carantinarea a unor județe: „Fiecare caz este evaluat cu atenţie”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre posibilitatea de introducere în carantină a unor județe din România. De asemenea acesta a menționat că nu va mai exista o relaxare a măsurilor de protecție decât după data de 1 iulie a.c.

„În acest moment nu luăm în considerare o carantinare a judeţelor. Fiecare caz este evaluat cu atenţie. Fiecare direcţie de sănătate publică din judeţul respectiv evaluează prin anchete epidemiologice atât cazul confirmat, cât şi contacţii direcţi. Acolo unde există focare, acele focare sunt identificate, sunt izolate, sunt internaţi pentru tratament cei care sunt pozitivi. În condiţiile în care va exista o transmitere comunitară accentuată într-o localitate, într-un cartier, ne gândim şi la posibilitatea unei carantinări.

«Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie»

Nu este cazul în acest moment (…) În măsura în care vom avea o evoluţie normală, la fel cum previzionăm cu o creştere uşoară a numărului de cazuri, mergând spre cea de-a doua săptămână cu o scădere a numărului de cazuri, ne gândim ca după 1 iulie să avem şi celelalte măsuri de relaxare. Nu putem vorbi despre aceste măsuri de relaxare decât în apropierea datei de 1 iulie, când vom face şi evaluarea săptămânală şi la cele 14 zile a ultimelor măsuri de relaxare pe care le-am acordat.

Orice măsură de relaxare are şi o asumare a creşterii numărului de cazuri. Această creştere trebuie să fie una progresivă uşoară de la o zi la alta, nu o creştere exponenţială. În măsura în care urmărim fiecare caz în parte, urmărim fiecare focar, anchetă epidemiologică, putem gestiona şi locaţia sau focarul care este în constituire. În măsura în care nu avem o creştere exponenţială, putem controla atât medical, cât şi epidemiologic această evoluţie (…) şi putem gestiona (…). Nu suntem în acest moment în acea situaţie în care să gândim că la 1 iulie toate sunt închise şi nu vor mai fi măsuri de relaxare”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că există o creștere a numărului de cazuri de coronavirus în România. Acesta a menționat că transmiterea comunitară este accentuată în această perioadă. Nelu Tătaru susține că evoluția situației este una nefavorabilă și că se gândesc să aplice restricții mai dure în anumite zone din țară.

„După trei perioade de relaxare, (…) asistăm la o creştere a numărului de cazuri, o creştere progresivă, nu exponenţială pe care o putem gestiona, în măsura în care sunt respectate şi acele reguli de distanţare fizică sau precauţii. Sunt zile în care am observat, ultimele cinci au fost cu peste 300 de cazuri noi, dar chiar dacă astăzi avem 246 sunt şi datorită faptului că au fost şi mai puţine teste. Evaluarea noastră se face şi la cazurile de Terapie Intensivă, precum şi adresabilitatea la nivelul UPU.

«O parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie»

Sunt cazuri care sunt evaluate în mod particular, fiecare dintre ele, sunt anchete epidemiologice în derulare, sunt locuri şi locaţii care sunt izolate şi în ultima perioadă am putut vedea şi agenţi economici care au făcut evaluări angajaţilor şi au depistat cazuri noi (…) Sunt aceleaşi măsuri de precauţie pe care trebuie să le avem fiecare dintre noi şi recomandările pe care trebuie să re repetăm în fiecare zi pentru că după cum am putut vedea, o parte dintre concetăţenii noştri au renunţat la orice măsură de prevenţie, la orice măsură de precauţie şi atunci vedem şi o creştere a numărului de cazuri noi. Suntem pregătiţi să gestionăm astfel de cazuri (…) Depinde foarte mult de evoluţia zilnică, săptămânală, de evoluţia la două săptămâni.

Noi de obicei pregătim o nouă etapă de relaxare, dar odată cu evoluţia nefavorabilă, ne gândim să avem şi nişte restricţii particulare, pentru fiecare caz în parte, pentru fiecare zonă, pentru fiecare locaţie. Dar mă repet, sper ca odată cu respectarea acestor reguli, să putem gestiona un număr de cazuri, chiar dacă avem o creştere controlată. Când vedem o rată de dublare a cazurilor într-un anumit loc şi care persistă zile la rând, atunci gândim că acolo există o transmitere comunitară accentuată şi trebuie să limităm această transmitere prin izolarea zonei”, a declarat Nelu Tătaru.

De asemenea acesta a afirmat că în România au fost testate 371.000 de persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`