Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, preşedintele României, la finalul întâlnirii cu omologul elveţian: „Guvernul merge mai departe. Nicio îngrijorare” – VIDEO
Klaus Iohannis, preşedintele României, la finalul întâlnirii cu omologul elveţian: „Guvernul merge mai departe. Nicio îngrijorare” - VIDEO

Klaus Iohannis, preşedintele României, la finalul întâlnirii cu omologul elveţian: „Guvernul merge mai departe. Nicio îngrijorare” – VIDEO

09 sept. 2021, 13:47,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a făcut declaraţii de presă astăzi, 9 septembrie 2021, la finalul întâlnirii cu omologul elvețian. Şeful statului a transmis că pandemia, de aproximativ doi ani, ne face să înțelegem necesitate de a consolida cooperarea într-un spațiu european în care provocările nu țin cont de frontiere sau de statutul diferit al ţărilor.

„Sunt aspecte care necesite soluții comune pentru toate țările care împărtățesc aceleași valori și obiective. Plecând de la faptul că rederesarea economică și revenirea le normal a societăților noastre depind de înțelegerea interdependețelor noastre și de eforturi coordonate, am salutat în dialog cu domnul președinte ritmul ascendent al comerțului bilateral în domeniul 2020 și în prima parte a acestui an este cu atât mai remarcabil cu cât acest ritmt s-a menținut în perioada dificilă a pandemiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a transmis aprecierea deosebită pentru consistența investițiilor elevețiene în România atât ca pondere cât și ca valoare adăugată.

Klaus Iohannis, vizită oficială în Confederaţia Elveţiană

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat joi, 9 septembrie 2021, într-o vizită oficială în Confederaţia Elveţiană, la invitaţia omologului său, Guy Parmelin. La finalul şedinţei, oficialul roman a menţionat faptul că avem un Guvern care merge mai departe şi să nu fim deloc îngrijoraţi.

„Chestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare. Avem un Guvern care merge mai departe! Chiar împreună cu mine este domnul ministru al Afacerilor Interne și știu că cei doi miniștri de Externe au avut, de asemenea, o discuție bună. Deci, din acest punct de vedere, nu este nicio îngrijorare”, a spus Klaus Iohannis.

Vizita are loc în contextul aniversării, în acest an, a 110 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană.

Ce subiecte s-au aflat pe agenda convorbirilor

Printre subiectele de pe agenda convorbirilor celor doi preşedinţi se află consolidarea relaţiei bilaterale, inclusiv a cooperării economice, cu accent pe domeniul investiţiilor, Elveţia ocupând locul 10 în clasamentul investitorilor din România, precum şi a cooperării sectoriale.

„Din perspectiva agendei europene, vor fi abordate cooperarea pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cadrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană, precum şi contribuţia elveţiană la fondul de coeziune al Uniunii, respectiv operaţionalizarea celei de-a doua tranşe financiare elveţiene, destinate reducerii disparităţilor economice şi sociale în Uniune”, arată Administraţia Prezidenţială.

Mai mult decât atât, discuţiile au inclus teme actuale de politică internaţională, cu accent pe evoluţiile politice şi de securitate din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, din regiunea Balcanilor de Vest, dar şi cooperarea româno-elveţiană în cadrul organizaţiilor internaţionale.

BPR a decis amânarea dezbaterii moțiunii de cenzură până după decizia CCR 

Reamintim faptul că Birourile Permanente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis că moțiunea de cenzură va fi citită în ședința de joi, de la ora 16.00, dar dezbaterea și votarea vor avea loc după decizia Curții Constituțională a României.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat astăzi că acest lucru este neconstituțional.

Utilizând ca temei conflictul de la CCR, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost de a nu vota această propunere. Această decizie luată de BPR este profund neconstituională. a declarat Ludovic Orban în urmă cu puțin timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *