Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis oferă România pe tavă pentru experimente nucleare. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA: Sunt prea scumpe și riscante
Klaus Iohannis oferă România pe tavă pentru experimente nucleare. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA: Sunt prea scumpe și riscante

Klaus Iohannis oferă România pe tavă pentru experimente nucleare. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA: Sunt prea scumpe și riscante

29 mai 2023, 15:29, 16 ,
în Actualitate

Este de noaptea minții cum un președinte al țării, în speță, Klaus Iohannis, ia decizii fără să treacă prin votul Parlamentului sau să lanseze o discuție publică, așa cum cere Constituția Româniai. Mini centralele nucleare vor fi instalate în România, la costuri uriașe și în premieră mondială.

Nimeni nu răspunde dacă se va produce un dezastru de proporții, pe români nu i-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. Este o tehnologie scumpă și neproductivă. O tehnologie care poate produce adevărate tragedii. Desigur, nu putem spune că o să le producă, dar putem spune că ar putea. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA (IEEA) susține că reactoarele sunt prea scumpe și prea riscante.

Klaus Iohannis oferă România pe tavă pentru experimente nucleare

Așadar, este vorba despre cele patru mini centrale care vor fi amplasate în Dâmbovița și care sunt experimentale. Nicio țară din Europa, în afară de România, nu a acceptat amplasarea unor astfel de experimente nucleare. De ce a acceptat România?

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis saluta decizia celor de la G7 pentru acordarea a câtorva miliarde de dolari pentru construirea mini reactoarelor nucleare:

” Președintele României, Klaus Iohannis: Salut anunțul făcut astăzi de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA 🇺🇸 și Japoniei 🇯🇵, al partenerilor Coreea de Sud 🇰🇷 și Emiratele Arabe Unite 🇦🇪 de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum și Scrisorile de interes din partea UŞ EXIM and U.S. Internaţional Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului. Aceste inițiative reprezintă un sprijin esențial pentru obiectivul României🇷🇴 de a se situa în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluționare a energiei nucleare. Implementarea proiectului 🇷🇴 SMR în parteneriat cu SUA 🇺🇸 va permite producția de energie curată și va spori securitatea energetică.” se arată în postarea publicată pe o rețea de socializare.

În traducere, România va împrumuta 4 miliarde de dolari din exteriorul țării pentru a construi, pe un teren care nu mai aparține statului român (Amplasamentul de la Doicești nu aparține statului român! A fost vândut de către statul român și aparține acum unei firme private, Nova Power Gas.), cu o firmă care nu are vreo experiență în acest domeniu.

Un parlamentar român explică toată situația

Într-o interpelare din Parlamentul României, Anamaria Gavrilă atrage atenția asupra unor probleme de ordin al siguranței, dar și de o posibilă corupție la nivel înalt.

” România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea pe teritoriul său a minireactoarelor nucleare. Proiectul de design, adică desenul pe calculator al companiei americane a fost certificat în SUA, în ianuarie 2023, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli. Nu există încă un prototip contruit pentru aceste mini-reactoare. Ni se spune că România, adică românii, vor fi împrumutați de către băncile americane cu, pentru început, 4 miliarde de dolari pentru ca să plătim pentru aceste mini-reactoare tot acestor firme americane și să fim țară de test pentru ele. Domnule Iohannis, şi domnule prim-minitru Ciucă, vă rog să ne răspundeți la următoarele întrebări:

De ce s-a ales Doiceștiul pentru amplasamentul acestor mini-reactoare nucleare.

Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament.

Amplasamentul de la Doicești nu aparține statului român! A fost vândut de către statul român și aparține acum unei firme private, Nova Power Gas. Cum se poate că o investiție de peste 9 miliarde de dolari să fie amplasată pe proprietate privată? Cum a ajuns Nova Power Gas să dețină 50% din acțiunile RoPower, compania Nuclear Electrică. Nova Power Gas va contribui cu 50% din costurile de investiții pentru aceste mini-reactoare?” a explicat parlamentarul.

Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară SUA: Construcția reactoarelor sunt riscante

Interesant este faptul că pe site-ul Institutului pentru Economie Energetică și Analiză financiară SUA se arată că reactoarele sunt ”prea târzii, prea scumpe, prea riscante și prea incerte”

Un mic reactor modular (SMR) pe care NuScale l-a dezvoltat de la începutul secolului este „prea târziu, prea scump, prea riscant și prea incert”, potrivit unei analize a proiectului realizată de către Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară. Având în vedere că costurile surselor regenerabile disponibile scad rapid și că SMR nu ar genera energie electrică înainte de 2029, proiectul ar trebui abandonat, a declarat David Schlissel, director de analiză a resurselor IEEFA și autorul raportului. se arată pe site.+

Așadar, cine plătește pentru aceste decizii de noaptea minții? Pentru aceste decizii luate în mod nedemocratic și cu flagranta încălcare a legii? De ce Procuratura Generală nu ia măsuri și nu anchetează aceste fapte? De ce procurorii nu au interes în a deschide dosare penale pentru prejudicii de miliarde de dolari aduse statului român? La un momendat, atât procurorii care nu-și fac treaba cât și cei responsabili pentru asemenea acțiuni, vor plăti în fața legii.

 

 

Comentarii
  • Romania este singura tara care are presedinte un profesor de fizica.Daca nu era profesor…Este si educat conform legii Educatiei promulgata de el insusi.Educatia a facut-o ulterior,pentru ca intai a fost preocupat de fizica.Este fara cusur,iar poporul este la picioarele sale.Felicitari!

  • Pai daca a cumparat-o din meditatii…Sau nu? Pe profesori nu-i deranjeaza ce se intampla in tara? Fac greva doar pentru bani? Ce o sa faca cu banii daca nu va mai fi tara?

  • Am spus chestia asta oridecate ori a fost o stire cu NuScale.

  • cum adica prea tarzii? ce adjectiv e asta in contextul dat?
    deja bateti campii!
    de fapt sunt benefice oferind o oarecare independenta energetica fata de stiti voi cine!

  • Scaraotzchi pe pamant!

  • Scaraotzchi pe pamant!

  • Prea târzii în sensul de perioadă. Dacă se inventau acum 30 de ani când încă costurile celorlalte tipuri de energie existente erau imense, nu erau târzii. Doi la mână: Ai dreptate cu independența energetică dar cu acești bani se făceau 2 centrale nucleare clasice care ofereau de câteva ori mai mare putere decât ăstea. Deci, care interese le reprezentăm? Nu mai vorbesc despre faptul că cu 9 miliarde se puneau la eoliene sau se finanța toată țara cu panouri fotovoltaice 🙂

  • @htyrt7jhgh
    Scrie-le celor de la U.S. IEEFA (U.S. Institute for Energy Economics and Financial Analysis) ce crezi tu despre SMR. Trebuie sa se distreze si ei cumva.

  • @raspuns

    Vantul este o resursa cu diponibilitatea aleatorie, si cu intensitate variabila. Cand bate foarte tare, cand abia adie. Ca urmare, pentru fiecare tara exista un prag peste care energia eoliana destabilizeaza SEN (Sistemul Energetic National). Romania a atins deja acest prag. ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) analizeaza situatiile in care, pentru mentinerea stabilitatii SEN, este necesar sa se limiteze productia de energie a turbinelor eoliene.

  • @raspuns

    Nu era nevoie de o noua centrala nucleara. Cernavoda a fost proiectata pentru 4 grupuri. Deci mai este loc de inca doua grupuri de cate 1000 MW.

    Problema comuna tuturor CNE este racirea. Ele functioneaza dupa un ciclu termic. Puterea termica Q1 care intra este data de combustibilul nuclear. Problema este unde trimiti puterea termica Q2 care iese. Ai nevoie de o sursa rece mare, foarte mare, care sa preia Q2.
    Acum este clar de ce centrala noastra este plasata la Cernavoda : sursa rece este Dunarea.
    Acum este clar de ce ideea lui Chirica de a pune un SMR la Holboca este o tampenie. N-ai o sursa rece suficient de mare.

  • Intrebarea este daca ne vom putea permite financiar pretul energiei furnizate de SMR. Sa vedem ce spune IEEFA :

    From 2016 to 2020, they (NuScale – n.m.) said the target power price was $55/megawatt-hour (MWh). Then, the price was raised to $58/MWh when the project was downsized from 12 reactor modules to just six (924MW to 462MW). Now, after preparing a new and much more detailed cost estimate, the target price for the power from the proposed SMR has soared to $89/MWh.

    De fapt, pretul real este mai mare cu 30 USD/MW (acesti 30 sunt subsidii guvernamentale) .
    Va permiteti un pret de productie de 89 USD/MWh? Eu nu. Atentie, in Ro, pretul de productie reprezinta numai 40% din pretul facturii.

    Aceeasi IEEFA semnaleaza ca pretul real de constructie al unei CNE-SMR este cu 75% mai mare decat pretul estimat in 2021.

  • Americanii au facut niste centrale si au constatat ca sunt foarte scumpe, dar si foarte periculoase. De aceea au gasit un fraier „Romania” ca sa le vanda scump. Oricum suntem demult vanduti de politicienii care ne-au condus si ne mai conduc inca.

  • I-a mai dat Trump o sapca lui Ionel,dupa care a spus ca trebuie sa dam 2% din PIB pentru aparare.

  • @Marian, tocmai ca inca nu le-au facut. Nu aveau cand sa le faca. Modelul de reactor proiectat de NuScale a trecut de aprobari abia spre sfarsitul anului 2020.
    Din cate stiu, NuScale are doua proiecte in constructie in SUA : in Georgia si in Utah. Ambele au depasit cu mult bugetele prognozate.

  • De ce nu pune cele 7 case la bâtaie ca sâ mai cîștige din închirieri sâ aibâ bani pentru închirieri de avioane spoite cu haur și sâ-și plimbe toate slugile ciuce din grohowernerul meu eșuat și ciordac pnl-ist–

  • Acest individ este străin poporului român. Dacă cei îndrituiți să intervină nu o fac, neamțul ne vinde pe bucăți până la anul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025