Klaus Iohannis nu va aduce în România vaccinul dezvoltat de Rusia.
Miercuri, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că „nu există nicio validare externă pentru vaccinul anti-COVID” promovat de Rusia. De asemenea, a menționat că „în acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană”.
Klaus Iohannis explică de ce România nu va lua vaccinul anunțat de Vladimir Putin
Președintele țării noastre afimă că România face parte din UE, ceea ce înseamnă că avem contracte cu entități din Uniune.
„România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat”, a comunicat șeful statului.
Acest anunț făcut de Iohannis a venit în contextul declarației făcute de președintele Rusiei, cum că un vaccin anti-COVID-19 a fost pus pe piață.
„Este important pentru români să știe că în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor apropiat să beneficiem de un vaccin COVID-19. România este parte din acest efort și s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze, atunci când primul vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment în care discutăm nu există un vaccine aprobat în UE”, a declarat Klaus Iohannis.
De ce specialiștii sunt nesiguri în ceea ce privește vaccinul aprobat de Rusia
Marți, Vladimir Putin a confirmat că Rusia a aprobat primul vaccin anti-COVID-19 din lume, pentru a fi folosit pe scară largă. Până în acest moment, 20 de țări au solicitat să le fie livrat, cerând mai mult de un miliard de doze. Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă: „Cum putem avea încredere în acest vaccin fără datele publicului?”
Posibilele efecte adverse se pot arăta mai repede decât am fi crezut. Klaus Iohannis nu va aduce în România vaccinul dezvoltat de Rusia
Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie a semnalat că acest vaccin, apărut cu rapiditate, ar putea crea probleme organismului. Eventualele efecte adverse își pot face apariția din moment în moment.
”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali.
Un expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, pe nume Francois Balloux a avertizat că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.
„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.
Moderna, Pfizer și AstraZeneca speră că vor avea un vaccin până la finalul anului
Moderna, Pfizer și AstraZeneca, producători mondiali de medicamente se afla în faza testelor clinice avansate pe vaccinurile lor anti-Covid, pe zeci de mii de voluntari. Acești producători au speranța că, până la finalul anului, vaccinurile dezvoltate de ei vor fi sigure pentru întreaga populație.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății este și ea circumspectă în privința vaccinului rusesc. A avertizat că acest vaccin, la fel ca și celelalte, trebuie să urmeze niște faze esențiale. Astfel că, vaccinul din Rusia nu se află pe lista celor șase semnalate acum o săptămână de către OMS. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a explicat directorul OMS.