Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis nu a venit la Iași, de Ziua Unirii. Președintele, prezent la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” – LIVE VIDEO, UPDATE
Klaus Iohannis nu a venit la Iași, de Ziua Unirii. Președintele, prezent la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut

Klaus Iohannis nu a venit la Iași, de Ziua Unirii. Președintele, prezent la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” – LIVE VIDEO, UPDATE

24 ian. 2023, 12:06, 3 ,
în Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române – Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut”, Parcul Carol I.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a explicat că acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza a introdus educația obligatorie și gratuită în România. Iohannis a ținut să menționeze că la 160 de ani distanță, el a inițiat un proiect care va schimba educația din România, proiectul ”România Educată!”.

”Viziunea, ambiția și entuziasmul pașoptiștilor și unioniștilor constituie un exemplu viu de dăruire, patriotism și abnegație pentru dezvoltarea națiunii române. Reușitele din 1859 reprezintă o lecție veritabilă de responsabilitate pentru noi toți, cei care continuăm să clădim România europeană, modernă și democratică, indiferent unde ne aflăm.

Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului.

În același timp, România dispune de fonduri europene semnificative pentru dezvoltare în următorii ani, astfel încât nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri. Așadar, reiterez apelul de a se utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a finaliza reformele de care are nevoie țara noastră și pentru a eradica disfuncționalitățile care trenează de prea mult timp.”, a spus Klaus Iohannis.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ministerul Apărării Naţionale a anunțat organizarea împreună cu autorităţile centrale şi locale, ceremonii militare şi religioase în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române. Potrivit MApN, în Bucureşti, de la ora 12,00 are loc ceremonia organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, o ceremonie în care vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Amintim că românii sărbătoresc la 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti – Moldova şi Ţara Românească şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Slujbă specială de Ziua Unirii în toate bisericile din țară

Precizăm de altfel că o slujbă de Te Deum va fi oficiată în toate bisericile ce țin de Patriarhia Română de preoţi, ierarhi, diaconi, potrivit News.ro. Începând cu ora 9.30 e săvârşită Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. La ora 11.00 va fi oficiată slujba de Te Deum în Catedrala Patriarhală, urmată de cuvântul ierarhului slujitor.

Iar la Iași, Complexul Muzeal Naţional Moldova, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, va organiza la Biserica Domnească Ruginoasa, Te Deum, slujba susţinută de sobor de preoţi, urmată de alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi invitaţilor, depuneri de coroane.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *