Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, mesaje după moartea lui David Sassoli. Șeful statului l-a considerat „prietenul României”

Klaus Iohannis, mesaje după moartea lui David Sassoli. Șeful statului l-a considerat „prietenul României”

11 ian. 2022, 10:00,
în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis a transmis marți, 11 ianuarie 2022, un mesaj de condoleanțe după ce preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a încetat din viață astăzi la ora 02:15, ora României. După ce a s-a îmbolnăvit de penumonie acum câteva luni, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală. Klaus Iohannis nu este singurul politician din România care l-a cunoscut pe regretatul președinte European. În 2020, Ludovic Orban, prim ministru la acea vreme, s-a întâlnit cu David Sassoli la Bruxelles.

Recent, acesta și-a reluat activitatea politică, dar la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian, „din cauza unei complicaţii grave ca urmare a unei disfuncţii a sistemului imunitar” fapt pentru care și-a anulat toate activităţile oficiale. După informațiile comunicate de purtătorul său de cuvânt Robert Cuillo, Sassoli a decedat în ziua de marți la spitalul din oraşul italian Aviano.

Încă de la începutul pandemiei, David Sassoli i-a susținut moral pe medici și pe toți cei care luptă împotriva temutului virus. În 2020, politicianul a intrat în carantină 14 zile, îndeplinindu-și atribuțiile funcției de la domiciliu.

David Sassoli a suferit de pneumonie

În luna septembrie, David Sassoli a fost internat într-un spital din Strasbourg, din cauza unei forme severe de pneumonie. Timp de două luni, președintele parlamentului european nu şi-a putut îndeplini atribuţiile.

„Această spitalizare a fost necesară din cauza unei complicaţii grave, generată de o disfuncţie a sistemului imunitar. Drept rezultat, toate activităţile oficiale ale preşedintelui Parlamentului European au fost anulate”, a comunicat Biroul acestuia.

Când Robert Cuillo a anunţat publicul că toate evenimentele publice ale lui Sassoli sunt anulate, pe conturile de socializare ale tuturor liderilor instituţiilor europene, ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene, au fost postate numeroase mesaje de susţinere şi afecţiune pentru preşedintele Parlamentului European.

Mesajul de condoleanțe al președintelui Klaus Iohannis

Pe contul oficial de Twitter, Klaus Iohannis și-a exprimat regretul cu privire la moartea președintelui parlamentului european. Șeful statului a declarat că l-a considerat un prieten al României și un adevărat lider.

„Profund întristat de moartea lui David Sassoli. A fost prietenul României și un lider care a luptat pentru valorile și principiile europene. Moștenirea sa europeană va dăinui. Gândurile mele sunt îndreptate către familia lui”, a postat Iohannis pe contul de Twitter.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Cuillo a precizat că locul şi data la care va avea loc înmormântarea vor fi comunicate în următoarele ore.

Mesajul președintelui european pentru medicii care luptă cu virusul

Pe timpul pandemiei de coronavirus, David Sassoli a fost mereu alături de cetățeni și i-a încurajat neîncetat, ca un adevărat conducător. Din discursurile ținute în urmă cu doi ani, politicianul a dat dovadă că își cunoaște foarte bine atribuțiile funcției.

„Este datoria noastră, în astfel de vremuri dificile, să fim în serviciul cetăţenilor noştri. Ca legislatori, avem mijloacele, posibilitatea şi datoria să ajutăm” a spus acesta într-o alocuțiune ținută.

Totodată, el și-a arătat recunoștința pentru toți mediciii, dar și pacienții care luptă împotriva virusului Covid-19, pe tot teritoriul Europei.

„ Mulțumesc tuturor persoanelor care se luptă cu acest virus în fiecare zi cu curaj şi hotărâre, în primul rând celor care sunt bolnavi, întregului staff medical care lucrează neobosit în Europa şi de asemenea cetăţenilor care prin comportamentul lor responsabil vor avea un rol hotărâtor în eradicarea acestei pandemii”, a mai adăugat David Sassoli în urmă cu ceva timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *