Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis merge astăzi la tabăra pentru refugiați de la Siret – UPDATE

Klaus Iohannis merge astăzi la tabăra pentru refugiați de la Siret – UPDATE

05 mart. 2022, 11:20,
în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis merge sâmbătă la tabăra pentru refugiați de la Siret, județul Suceava.

UPDATE: 

Am venit astăzi aici să văd cum este organizată tabăra de la Siret, dar, până să ajung la câteva impresii din această tabără, dați-mi voie să vă spun că această situație, acest război neprovocat, nejustificat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei a generat o catastrofă umanitară. O catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să-și abandoneze casele, să se refugieze și mulți dintre ei ajung și la noi, în România, unde sunt bine primiți. Aș putea să spun unde sunt foarte bine primiți.
Adineaori am salutat un grup de voluntari care cred că este reprezentativ pentru felul cum au reacționat românii la acest număr mare de refugiați. S-au dus imediat în vamă, i-au primit, i-au așteptat cu haine, cu mâncare, și au continuat aceste acțiuni.
Eu mulțumesc tuturor românilor și organizațiilor umanitare, care, din prima oră, au fost prezente în vămi și au primit așa cum se cuvine pe refugiații din Ucraina. Dar merită, după părerea mea, subliniat, că și autoritățile și-au făcut datoria, începând de la forțele Ministerului de Interne, la Consiliul Județean, la primării, care toate s-au implicat, și-au organizat munca, au adus forțe din altă parte și, într-un timp record, au realizat aceste tabere, fluxurile din vămi și așa mai departe. Merită toată aprecierea.
Oamenii care sunt refugiați din fața războiului sunt în situații disperate. Foarte mulți dintre ei au venit fără nimic și noi oferim tot ce se poate oferi unor persoane care sunt în această situație. La nevoie, primesc hrană, primesc îmbrăcăminte, primesc transport de la vamă până la tabără, aici li se întocmesc – celor care nu au încă actele corespunzătoare – li se întocmesc actele. Este o situație pe care nu și-a dorit-o niciun ucrainean și niciun român, dar noi suntem foarte hotărâți să facem față aici, în România, așa cum trebuie acestei situații.
Vreau să fie clar din capul locului: niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România, ba, mai mult, suntem în discuții și cu vecinii din Republica Moldova, pentru a-i ajuta și pe ei. Acolo este, de asemenea, un număr foarte mare de refugiați.
Această situație, după evaluarea noastră, va continua destul de mult, iar complicațiile se vor agrava. Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare și aici, dar și în Ucraina. Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina, am decis să amenajăm aici, în județul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Aceste centru logistic – sau un hub, cum se numește în ziua de astăzi- va funcționa sub umbrela protecției civile europene, RescEU. Va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile internaționale interesate și va duce aceste ajutoare în Ucraina și, dacă este nevoie, le va duce și în Republica Moldova.
Am fost astăzi cu Președintele Consiliului Județean și am văzut locația unde se va organiza acest centru logistic. Vom porni prima etapă în foarte scurt timp și, pe parcurs, se va extinde atât cât va fi nevoie.
Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile care apar și atât cât va fi nevoie, atât vom face, pentru a ameliora din suferința refugiaților și a celor care rămân în Ucraina în situații complicate., a transmis președintele României Klaus Iohannis.

Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului va face sâmbătă, la ora 16.00, o vizită la tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, județul Suceava.

Tabăra mobilă pentru cazare temporară de la Siret are o capacitate de 402 locuri. Până acum în tabără au intrat 2.050 de refugiați și au plecat spre alte locuri de cazare temporară sau spre alte destinații 1.782 de persoane.

Conform Prefecturii Suceava, sâmbătă dimineața, în tabără erau 268 de persoane și erau disponibile 134 de locuri.

Curg lacrimi în vămile de la granița cu Ucraina: „Mama, tata au spus că acolo s-au născut şi vor să rămână”

În vămile României, de la graniţa cu Ucraina, e aceeaşi forfotă de câteva zile. Ucrainenii răsuflă uşuraţi când păşesc pe pământ românesc. Îmbujoraţi, şi îngheţaţi de frig, copiii se încălzesc cu ceai cald şi muşcă cu poftă din sandvişurile oferite de voluntari.

La Vama Siret, o jurnalistă, a cunoscut şi o familie specială. Soţul, medic, munceşte în România. Soţia şi-a luat copiii şi a venit după el, atunci când au început atacurile.

„Cel mai straşnic m-a impresionat când a trebuit să îmi iau copiii şi valiza să trecem şi să fugim. Ei au rămas acasă. Mama, tata, sora gravidă. Mama, tata au spus că acolo s-au născut şi acolo vor să rămână”

Un medic din Cernăuţi acordă ajutor medical voluntar refugiatilor de la vamă. Spune că sunt în soc hipotermic, nu au pastile, fac atacuri de panică.

„Ne-am confruntat cu pusee de hipertensiune arterială, pacienţi cu cardiopatie ischemică decompensaţi, care nu şi-au luat tratamentul de 3-4 zile. Pacienţi cu hipotermie, pacienţi, cea mai mare parte sunt cu atac de panică”, spune medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *