Cei mai importanţi oameni ai statului român au fost daţi în judecată. Astfel, primul conaţional condamnat la închisoare pentru terorism l-a dat în judecată pe Klaus Iohannis, preşedintele României.
Dragoş Ciupercescu, românul condamnat la mai puţin de două decenii de închisoare după ce a detonat o grenadă defensivă în curtea unității de învățământ Jean Monnet din Bucureşti. În urma evenimentului nefericit au fost răniţi cinci copii.
Un român i-a dat în judecată pe cei mai importanţi oameni din Guvern
Bărbatul i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis, preşedintele României, Ludovic Orban, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii şi Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii. Acţiunea vine în contextul în care bărbatul ar fi fost nedreptățit de măsurile restrictive din pandemie. Aşa că i-a chemat în judecată pe toţi politicienii pe care i-a considerat responsabili pentru aceste restricții.
Dragoş Ciupercescu a fost condamnat la nu mai puţin de 18 ani de închisoare în anul 2005 şi a stat închis doar 11 ani, până la eliberarea sa condiționată în anul 2016.
A fost despăgubit de statul român pentru condițiile grele din închisoare
În tot acest timp, Ciupercescu a făcut mai multe plângeri legate de condițiile din închisori, iar acestea au culminat cu cea făcută la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) care i-a şi oferit dreptate şi a obligat statul român să îl despăgubească pentru perioada petrecută după gratii.
„Cazul viza plângeri privind condițiile necorespunzătoare de detenție. Domnul Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 și a fost reținut în diverse condiții până la eliberarea sa condiționată în 2016. În acea perioadă, a făcut plângeri legate de condițiile improprii ale detenției sale, invocând supraaglomerarea și lipsa încălzirii în închisoarea din Giurgiu, în ianuarie 2009, apoi la închisoarea Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015. Judecătorul a decis în favoarea lui Ciupercescu, însă nu a stabilit nicio compensație. Ca urmare a plângerii privind supraaglomerarea, el a fost încarcerat într-o celulă mai spațioasă din Jilava din martie 2015.
Ciupercescu s-a plâns instanțelor civile că a fost expus la fum de țigară în timp ce a fost transportat la audierile curții în dosarul său și în timp ce aștepta la sălile de judecată; de faptul că nu a putut comunica online cu soția sa care locuia în Italia; și de faptul că trebuia să informeze autoritățile asupra tuturor membrilor familiei pe care dorea să îi sune, argumentând încălcarea confidențialității telefoanelor. Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepția celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens. Pe baza articolului 3 care face referire la tratamentul inuman sau degradant din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Ciupercescu s-a plâns de condițiile detenției sale din închisorile Giurgiu și Jilava. A fost constatată încălcarea acelui articol în cazul detenției de la Giurgiu și Jilava în perioada iulie 2012 – martie 2015.
Decizia: 3.000 euro”, potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).