Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis își face bagajele pentru Marea Britanie. Care este scopul vizitei sale
Klaus Iohannis își face bagajele pentru Marea Britanie. Care este scopul vizitei sale

Klaus Iohannis își face bagajele pentru Marea Britanie. Care este scopul vizitei sale

17 iul. 2024, 16:00, 3 ,
în Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, participă joi, 17 iulie, la cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene, care va avea loc în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, la Palatul Blenheim, Oxfordshire. La reuniune participă și secretarul general NATO și președintele CE.

La reuniune și-au anunțat prezența peste 40 de șefi de stat sau de guvern, Președintele Consiliului European, Secretarul General al NATO și

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.

Iohannis pleacă în Marea Britanie

Programul cuprinde o sesiune plenară și grupuri de lucru, iar discuțiile liderilor vor viza teme precum securitatea în Europa, sprijinul pentru Ucraina, provocările legate de migrație, protejarea democrației și promovarea securității energetice.

În cadrul dezbaterilor, Iohannis va aborda aspectele de actualitate privind continuarea sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în contextul războiului de agresiune al Rusiei, precum și aprecierea pentru rolul acestui format de reuniune în consolidarea rezilienței europene.

De asemenea, președintele României va participa la grupul de lucru privind energia și conectivitatea. Cu acest prilej, Klaus Iohannis va sublinia nevoia unei abordări echilibrate între tranziția verde și asigurarea securității energetice la nivel european și rolul important al Mării Negre în asigurarea unei interconectivități energetice regionale.

În marja sesiunii plenare este programată, totodată, o întâlnire informală a „Grupului de Coordonare pentru Republica Moldova”, din care fac parte liderii din România, Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Uniunea Europeană, precum și Republica Moldova.

Cu prilejul acestei reuniuni vor fi discutate aspecte referitoare la reziliența Republicii Moldova în fața multiplelor amenințări curente.

„Comunitatea Politică Europeană este o platformă pentru coordonare politică, lansată cu prilejul Consiliului European din iunie 2022, în contextul efectelor grave ale războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Obiectivul acestui format îl reprezintă promovarea dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european”, transmite Administrația Prezidențială.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *