Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a transmis vineri, 23 aprilie 2021, faptul că nu există un termen ultimativ pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienta, ci este unul orientativ, făcând referire la obiecţiile Comisiei Europene privind PNRR. Țările sunt încurajate să prezinte planuri bune.
”Nu este nicio catastrofă”, a afirmat preşedintele.
Interpelat dacă statul roman va putea respecta termenul pentru prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, preşedintele a transmis că: ”Acest termen este orientativ, nu e ultimativ, Comisia recomandă ţărilor să lucreze la planuri bune şi noi vom lucra pe PNRR până când va suficient de bun pentru a fi acceptat de Comisie. Am auzit politicieni de la opoziţie care anunţă catastrofă, nu e nicio catastrofă. Analizăm observaţiile, corectăm planul, vor fi iar discuţii la Bruxelles şi planul va merge înainte”.
Întâlnire convocată cu responsabilii Guvernului şi PNRR
Preşedintele a anunţat că a convocat pentru luni, 26 aprilie 2021, o întâlnire cu responsabilii din Cabinet şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful de la Cotroceni a adăugat că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului.
„Sunt mai multe aspecte aici. Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea, nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul 1 constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar, în acelaşi timp, dificultatea 2, într-o perioadă foarte scurtă, foarte limitată de timp, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei, patru ani.
Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectele în aşa fel încât să fie acceptate. Însă trebuie să înţelegeţi că nu noi suntem în această situaţie, România. Toţi suntem în această situaţie, prin noutatea şi presiunea asupra noastră, având în vedere timpul foarte scurt de implementare”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohhanis: „Avem şanse imense să punem în practica”
Preşedintele Iohannis a afirmat faptul că sunt şanse extrem de mari să se pună în practică acest PNRR. Având în vedere că până în acest moment s-au tot amânat investiţiile din lipsă de bani, odată cu primirea celor 30 miliarde euro se vor putea realiza.
„Una peste alta, am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR. Vom evalua feedback-ul, primul feedback al Comisiei, vom îmbunătăţi Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul îmbunătăţit şi, în final, sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani. Este o sumă foarte mare, 30 de miliarde de euro. Avem şanse imense să punem în practică care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acum, tot din lipsă de bani, nu s-a realizat. Deci, eu sunt foarte hotărât că, împreună cu Guvernul, să ducem lucrurile în zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis, la vizită în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului.
Viceprim-ministrul Dan Barna a transmis în urmă cu două zile faptul că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile referitoare la investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID.
„Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs”, afirmă el.