Klaus Iohannis, despre restricțiile impuse la început de an școlar: ”Măsurile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate”. Președintele României afirmă că este necesar ca școala să înceapă, dar cu norme stricte privind pandemia cu virusul SARS-CoV-2. Acesta adaugă faptul că dacă elevii sunt sănătoși, părinții să îi trimită la școală.
„Am constatat la toți părinții o preocupare intensă, corectă, față de sănătatea copiilor. Nu văd niciun fel de problemă aici. Evident că în situația de epidemie, părinții vor urmări exact starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere, nici aici nu văd o problemă. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă și să consulte medicul de familie. Atât de simplu este. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate birocratice, dar fiecare trebuie să-și asume rolul și răspunderea care îi revine: și părinții, și școala, și autoritățile locale”, a spus Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.
„Când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic, în situația unei epidemii, cu atât mai mult”, a adăugat el.
Klaus Iohannis, despre restricțiile impuse la început de an școlar: ”Măsurile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate”
Președintele țării arată că este important ca elevii să se întâlnească între ei, pentru că nu ne dorim ”o generație pierdută”.
„Este clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii. Școala trebuie totuși să înceapă, pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja, în mediile de specialitate se vorbește despre a preveni generația pandemiei. Copiii trebuie să meargă la școală, trebuie să învețe, să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente, de proceduri speciale și la acestea lucrează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Există proiecte de regulamente, se discută și, într-un timp foarte scurt, cu siguranță vor fi aprobate și făcute publice”, a mai spus Iohannis.
„Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-și imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, măsurile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Restul sunt chestiuni de specialitate”, a adăugat președintele.
Nelu Tătaru: ”Am și eu un copil de 10 ani care va merge la școală din septembrie”
Ministrul Sănătății încurajează părinții să respecte normele de igienă.
„Am și eu un copil de 10 ani care va merge la școală din septembrie, în condițiile respectării acelor reguli. Recomand acestor părinți să respecte regulile de igienă, să respecte precauțiile universale în și precauțiile în cadrul acestei pandemii”, a spus Tătaru.
Nelu Tătaru, despre începerea anului școlar: „Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că elevii din clasele mici ar trebui să poarte mască de protecție în mod obligatoriu. Acesta consideră că dascălii ar trebui să introducă această măsură prin intermediul unui joc.
„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a precizat Nelu Tătaru.