Joi, 15 octombrie 2020, în cadrul întâlnirii liderilor UE de la Consiliul European, Klaus Iohannis, președintele României, a declarat că este dispus să accepte noi ținte climatice “destul de ambițioase” până în 2030. De asemenea, el a menționat că este extrem de important ca România să folosească gazul natural din Marea Neagră, în perioada de tranziție. Iohannis a punctat că furtunile, căldurile excesive și iernile excesive sunt produse de un impact climatic „total nefavorabil”, ce trebuie rezolvat.
“Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar în același timp extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care UE își va seta ambițiile, cât de buni și performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții, furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.”, a declarat președintele României.
Liderul statului anunță că se va discuta în profunzime
Klaus Iohannis a menționat că există multe propuneri pe ținte climatice, atât din partea Comisiei, cât și din partea Parlamentului European.
”Există foarte multe direcții, propuneri de ținte climatice. Acum discutăm de ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi liderii statelor această chestiune.”, a subliniat Iohannis.
Klaus Iohannis: „Pentru România e foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural din Marea Neagră”
Klaus Iohannis, președintele României, se află la Bruxelles, unde are loc o dezbatere în privința viziunii Europei, despre schimbările climatice. Pe fondul acestor dezbateri, președintele României a declarat că este necesar ca țara noastră să utilizeze gazele naturale, cu precădere cele din Marea Neagră. Totodată, liderul statului a arătat că este deschis spre ținte climatice ambițioase, fiindcă acestea sunt foarte importante pentru țara noastră.
„Suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând să fim lăsați să ne alegem singuri mixul energetic și este important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România e foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural, de exemplu cel din Marea Neagră. Sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, pentru că aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi în România, pentru societatea românească”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.
În luna iulie 2020, Turcia a descoperit comori ascunse în Marea Neagră: a găsit resurse energetice.
Turcia a descoperit gaze naturale în Marea Naegră
În prezent, nu se știe cu siguranță care este mărimea şi adâncimea la care au fost descoperite resursele energetice în Marea Neagră. De asemenea, nu s-a aflat nici dacă pot fi extrase aceste resurse.
La data descoperirii acestor resurse, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunțat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră.