Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, despre neputința întoarcerii la normalitate: „Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem fiecare dintre noi de făcut o alegere”

Klaus Iohannis, despre neputința întoarcerii la normalitate: „Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem fiecare dintre noi de făcut o alegere”

07 oct. 2020, 19:45,
Bianca Rebegea în Actualitate

Miercuri, 7 octombrie 2020, președintele României, Klaus Iohannis a oferit cetățenilor acestei țări două varinte, în prezentul context epidemiologic: fie mergem pe drumul creșterii alarmante de cazuri și riscăm supraaglomerarea spitalelor sau fie alegem viața socială și economia funcțională, dar cu unele restricții.

„Este o luptă nu doar a sistemului medical, este o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate. Am spus-o în nenumărate rânduri și am s-o repet cât timp va fi necesar: oricât ne-am dori, situația epidemiologică nu ne permite reîntoarcerea la normalitate pe care am avut-o înainte de izbucnirea pandemiei.

Și cu cât crește numărul de bolnavi și de decese cauzate de infectarea cu noul coronavirus cu atât ne îndepărtăm și mai mult de acest moment îndelung așteptat. Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem fiecare dintre noi de făcut o alegere fundamentală pentru viitorul nostru, pentru sănătatea noastră și a celor dragi.

Vrem să mergem pe un drum care duce la o explozie de cazuri și la supraaglomerarea spitalelor? Este un drum la capătul căruia ne așteaptă multă suferință și pierderi incomensurabile. Sau alegem să avem și viață socială și economie funcțională? Putem, dacă dăm dovadă de responsabilitate și se respectăm cu strictețe regulile”, a spus Klaus Iohannis, în declarația de presă făcută miercuri seară.

Șeful statului a afirmat că restricțiile sunt inevitabile: „Cu cât mai repede sunt introduse și respectate restricțiile, cu atât mai rapid își produc efectele”.

Klaus Iohannis, despre neputința întoarcerii la normalitate: „Ne aflăm din nou într-un punct critic și avem fiecare dintre noi de făcut o alegere”

Președintele României imploră la un efort colectiv din partea cetățenilor, pentru a câștiga în lupta împotriva noului coronavirus.

„Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare, dar sunt convins că vor acționa cu același devotament. Vreau să-i asigur pe medici că sunt alături de ei și împreună vom face față acestei crize. Este o luptă nu doar a sistemului medicului, este o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.

„Oricâte măsuri ar implementa autoritățile, ele își pierd din eficiență dacă unii dintre semenii noștri refuză să participe la acest efort colectiv. Depinde de conștiința fiecăruia dintre noi dacă vom câștiga această bătălie fără precedent”, a conchis Iohannis.

Klaus Iohannis a confirmat organizarea alegerilor parlamentare în ciuda situației epidemiologice actuale: „Vor fi pe 6 decembrie, sunt pregătite deja”

În cadrul conferinței de presă susținută astăzi, Klaus Iohannis, acesta a fost întrebat de către jurnaliști dacă, în situația epidemiologică actuală, organizarea alegerilor parlamentare este oportună. Acesta a accentuat ideea conform căreia „o democrație nu funcționează fără alegeri”. Totuși, de asemenea, în democrație sunt primordiale interesele și nevoile cetățenilor.

„O democrație nu funcționează fără alegeri. A funcționat rezonabil de bine la alegerile locale. E clar că dacă numărul de cazuri crește, campania se va desfășura în condiții și mai speciale, dar alegerile trebuie să aibă loc. Acest parlament expiră pe 20 decembrie, chiar dacă rămâne, nu mai poate da legi organice. Cu cât am putea amâna alegerile? Constituția spune maxim 3 luni, nu cred că cineva îți imaginează că situația peste trei luni situația va fi net mai bună în iarnă spre primăvară. Condițiile sunt speciale, suntem în pandemie, dar trebuie să găsim o formă prin care facem campanie mai mult online și să mergem la vot. Actul de votare în sine nu e mai periculos decât mersul după pâine, spre exemplu”, a declarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *