Astăzi, 15 martie, președintele României, Klaus Iohannis, împreună cu președintele Republicii Bulgaria, au susținut o declarație de presă comună. În cadrul acesteia, președintele Iohannis a atins subiectul formării unui grup de luptă, care să reprezinte o prezență permanentă NATO în România.
„Este acum în discuție formarea unui grup de luptă, un battle group, care reprezintă o prezență NATO permanentă în România și este un lucru cunoscut că Franța s-a declarat dispusă să fie națiune cadru pentru acest battle group”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele României susține că în NATO se poartă în această perioadă discuții tehnice pe această temă. „Noi credem că până la sfârșitul primăverii în principiu avem concluzii bune pe tema battle groupului”, a mai spus șeful statului.
„Pentru noi, este evident că trebuie să avem air police, poliţia aeriană, solidă şi o apărare solidă a spaţiului aerian, de aceea în CSAT s-a aprobat achiziţionarea de avioane F16. O bună parte dintre ele sunt venite şi funcţionează, altă parte sunt deja negociate şi vor veni nu peste mult timp”, a mai afirmat preşedintele.
Klaus Iohannis a arătat că în paralel, sunt mulţumiţi de participarea internaţională semnificativă pe această temă.
Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Președintele Republicii Bulgaria
În aceeași conferință, președintele României, Klaus Iohannis și președintele Bulgariei, Rumen Radev, au discutat, la Palatul Cotroceni, despre diversificarea surselor de energie, precum și a rutelor de transport, pe fondul necesități reducerii dependenței energetice față de Rusia. Președintele României a amintit de operaționalizarea rapidă a Interconectorului Bulgaria-Grecia, care, odată finalizat, va putea fi conectat la gazoductul BRUA.
„În contextul necesității reducerii dependenței energetice de Federația Rusă, am discutat despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport. Am subliniat, totodată, importanța operaționalizării rapide a Interconectorului Bulgaria-Grecia. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA deja operațional și astfel Coridorul Vertical de Gaze, care are o importanță crucială, să devină funcțional”, a declarat Klaus Iohannis la finalul convorbirii cu Rumen Radev.
Cei doi șefi de stat au mai discutat și despre legăturile dintre țări, propunând construirea de noi poduri peste Dunăre, dar și despre importanța navigabilității fluviului, care cere implementarea rapidă a proiectului european FAST DANUBE