Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, despre alegerile locale: ”Vor fi reguli speciale. Dar pot fi respectate și putem avea alegeri în siguranță”
Klaus Iohannis, despre alegerile locale: ”Vor fi reguli speciale. Dar pot fi respectate și putem avea alegeri în siguranță”

Klaus Iohannis, despre alegerile locale: ”Vor fi reguli speciale. Dar pot fi respectate și putem avea alegeri în siguranță”

19 aug. 2020, 19:00,
Bianca Rebegea în Actualitate

Klaus Iohannis, despre alegerile locale: ”Vor fi reguli speciale. Dar pot fi respectate și putem avea alegeri în siguranță”. Președintele Klaus Iohannis a arătat că alegerile locale s-ar putea desfășura în siguranță, dacă se iau măsurile necesare pentru a limita răspândirea noului coronavirus la vot.

Klaus Iohannis, despre alegerile locale: ”Vor fi reguli speciale. Dar pot fi respectate și putem avea alegeri în siguranță”

„Situația este fluidă și trebuie să urmărim. Din acest motiv, nu pot să vă spun care va fi situația. Cu toții sperăm ca prin măsurile luate, spreăm să avem posibilitatea să declarăm măsuri ca să avem alegeri.

Nici aceste alegeri nu vor fi ca până acum. Se va purta masca, se va sta la distanță. Vor fi reguli speciale. Dar pot fi respectate și putem avea alegeri în siguranță”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre moțiunea de cenzură, acesta a răspuns:

„Dați-mi voie prima dată să vă spun că această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii din opoziție să depui moțiune. Asta arată doar că acest partid, care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, asta am mai stabilit-o cu legea carantinei, ci și iresponsabil. Nu poți să vii în plină pandemie să dai jos guvernul numai așa, să arăți propilor alegători că mai este acolo.
PSD nu are soluții pentru România, pentru români, ci pentru baronii care suferă, deconectați de resursele publice. Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară, în sesiune extraordinară. Specialiștii spun că este discutabil, alții spun că este fezabil. După părerea mea, trebuie discutat, iar moțiunea este neavenită. Ce se întâmplă după moțiune vom discuta, evident, după ce se dezbate, se discută, eventual se votează această moțiune. Un gest politic iresponsabil de uz politic pentru PSD”

Subiectul majorăririi pensiilor și alocațiilor este unul sensibil pentru Guvernul Orban. Iată ce a spus președintele pe acest subiect:

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie care, global, s-a dezvoltat în pandemie. Absolut nimeni nu cred că și-a dorit o criză economică în România. Dar, această epidemie a venit și, în consecință, și criza economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea vrea să câștige mai bine, și guvernanții vor să dea mai mulți bani oamenilor. Dar, nu este posibil să împarți bani care nu există. Este clar că nu se pot mări cheltuielile, esteu n lucru simplu de calculat.
Totuși, am spus de la bun început și mă bucur că, în PNL, sunt politicieni de aceeași părere, că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a experțiolor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici alocațiile, am solicitat guvernului să caute soluții să le majoreze. Și iată, au venit cu majorarea alocațiilor în etape, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, în ciuda specialiștilor. Nu vorbim de altceva, este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când își revine economia, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a afirmat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *