Președintele României, Klaus Iohannis susține miercuri, 29 iunie 2022, la ora 10:25, declarații de presă înaintea participării la summitul NATO, a anunțat Administrația Prezidențială.
Cele mai importante declarații făcute de Klaus Iohannis:
Suntem la Madrid, la summitul NATO. NATO este garanţia securităţii noastre şi în aceste vremuri complicate când Rusia a atacat Ucraina. Ne dăm seama acum cât de importantă este umbrela NATO pentru securitatea fiecărui roman. Summitul este calificat ca unul istoric. Summitul a început aseară, au fost întâlniri informale, o recepţie formală la regele Spaniei, dar discuţiile au intrat direct în subiect acolo. Atmosfera este una bună, pozitivă, cu toate că securitatea şi situaţia economică nu sunt grozave. Acest summit vine să aducă un nou Concept Strategic.
Astăzi şi mâine decidem cum va aborda NATO probleme de securitate în următorul deceniu, cum abordăm războiul din Ucraina, flancul estic, etc. Eu, echipa mea, România, are aşteptări concrete de la summit. Ne aşteptam să se decidă o consolidare semnificativă a flancului estic, unde suntem noi situaţi. Ne aşteptam la o creştere semnificativă a nr. militarilor staţionaţi pe acest flanc, şi la noi în România.
Zona Mării Negre ne aşteptăm să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Ne aşteptăm ca cea mai importantă zona de pericol să fie declarată Rusia, o ameninţare semnificativă pentru NATO că asta este. Ne aşteptam destul de concret ca grupurile de luptă care au fost propuse şi sunt în constituire să devină mai mari, brigăzi. Este evident că sunt alte teme dezbătute, politică a uşilor deschise pe care o sprijinim din capul locului va avea un aspect concret, Suedia şi Finlanda au solicitat să fie primite în NATO. Discuţiile de aseară au mers în direcţia să fie acceptate, au fost discuţii cu aliaţi care au avut nelămuriri şi se pare că toate acestea au fost clarificate. Sunt aşteptări mari din partea noastră, aliaţilor. NATO va dovedi că este unită şi puternică.
E vorba de un program de înzestrare și modernizare a Armatei, care va dura cel puțin zece ani de zile. Discuțiile cu partidele au avut deja loc, toată lumea a fost de acord că e nevoie de suplimentarea sumelor pentru modernizarea Armatei.
Această criză energetică a fost pregătită minuțios de către Rusia, o perioadă îndelungată de timp. Această dependență trebuie redusă, dar nu se întâmplă de pe o zi pe alta. Cum se zice, gazul curge pe țeavă și deocamdată acestea sunt căile de transport. Avem o platformă comună și toți căutăm soluții altenative. Pentru producători, această afacere este una foarte bănoasă. Așa cum arată lucrurile acum, prețurile vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Este inevitabil ca aceste resurse să nu se scumpească.
Când vom avea rute altenative, când vom avea noi furnizori ne putem aștepta la o stabilizare a prețului la energie, dar până atunci lucrurile sunt scumpe și vor fi și mai scumpe. Dacă în momentul stabilizării prețurile vor scădea, asta este o discuție între teoreticieni, deocamdată nu se știe.
Mwie iohANUS, dulapul de serviciu