Președintele Klaus Iohannis se va întoarce, în țară, sâmbătă și ar putea chema partidele politice la consultări mai devreme decât era de anticipat. Conform surselor citate de Antena 3 CNN, Klaus Iohannis ar putea chema partidele la consultări sâmbătă sau duminică.
De asemenea, Klaus Iohannis va da și un semnal extrem de interesant. La consultări vor fi invitați împreună cei de la PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale, iar USR va fi scos de la masa negocierilor.
PSD s-a întors la masa negocierilor
Liderii PSD au revenit la sentimente mai bune, după ce, joi, anunțaseră că se retrag de la masa negocierilor din cauza jignirilor aduse de către partenerii de la PNL și USR.
Conform surselor noastre, liderii PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale se vor întâlni, de la ora 19.00, la sediul Guvernului pentru a debloca negocierile.
Ce urmează după consultări
În urma consultărilor cu partidele politice, președintele Klaus Iohannis va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Acesta are la dispoziție 10 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra echipei guvernamentale și asupra programului de guvernare.
„(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.
(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.
(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”, se arată în Constituția României.
Klaus Iohannis contestă la CCR ordonanţa privind amnistia fiscală
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curţii Constituţionale vineri, 20 decembrie 2024, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 107/ 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, informează Administraţia Prezidenţială.
Actul normativ contestat la Curtea Constituţională prevedea acordarea unei amnistii fiscale pentru dobânzi, penalităţi şi alte accesorii aferente obligaţiilor bugetare principale restante la 31 august 2024, cu condiţia ca debitorii să îşi achite datoriile principale şi să depună o cerere de anulare până la 25 noiembrie 2024, aplicabilă atât persoanelor fizice, cât şi juridice.
Totodată, documentul legislativ contestat de Klaus Iohannis include prevederi privind anularea unui procent, de 50% sau 25%, din obligaţiile bugetare principale şi accesoriile aferente obligaţiilor fiscale restante la 31 august 2024, pentru debitorii care sunt persoane fizice.
anticipate!
…in calitate de fost presedinte…Nu cred ca se poate!
Mandatul i se expira pe 21 Decembrie !