Miercuri, 16 iunie 2021, președintele României, Klaus Iohannis a anunțat schimbarea strategiei de apărare după summitul NATO, pentru că vechiul concept strategic datează din 2010 și „trebuie să ne adaptăm”.
Aflat în Estonia pentru discuții privind combaterea pandemiei, președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs comun cu președintele acestui stat. Astfel, el a subliniat rolul NATO pentru cele două țări.
„Prin deciziile de la summitul NATO din 14 iunie România și românii sunt mai bine protejați. Pentru statele noastre relația transatlantică este puternică. Nu este una doar de tip diplomatic sau economic, ci reprezintă baza democrațiilor noastre, care se bazează pe valori.
Aș menționa ceva ce a spus președintele Joe Biden: din păcate în lume sunt mai puține democrații și mai multe autocrații. E obiectivul nostru să păstrăm democrația. NATO să rămână împreună cu SUA și UE, acolo unde este și vârful de tehnologie.
În acest sens e evident că trebuie să lucrăm la un nou concept strategic. Cel vechi datează din 2010 și trebuie să ne adaptăm. Fără asta nu vom putea performa așa cum ne dorim cu toții.
Faptul că summitul a avut loc e vestea cea mai bună pe care au putut să o primească națiunile noastre. România, dar și Estonia, sunt mai bine protejate”, a spus Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă.
Klaus Iohannis a participat la Summitul NATO. A anunțat schimbarea strategiei de apărare
Luni, 14 iunie, Klaus Iohannis, președintele României a participat la Summitul NATO, desfășurat la Bruxelles. La finalul acestuia, liderul statului a declarat că a fost marcată o nouă etapă, întărită, a relației transatlantice, „o afirmare a valorilor comune care ne unesc”. De asemenea, Iohannis a anunțat că i-a adresat lui Joe Biden o invitație de a vizita România.
Potrivit președintelui, Summitul a fost unul al deciziilor vizionare.
”Am marcat o etapă nouă, întărită, a relației transatlantice, o afirmare a valorilor comune care ne unesc. Alături de președintele Biden și de ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea alianței. (…) Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare. Pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2-130, lansat la Londra în 2019, am stabilit astăzi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui nou proces strategic, decizie pe care am susținut-o ferm.
Deciziile de continuare a consolidării posturii sale militare de descurajare și apărare, întărirea profilului politic, sporirea angajamentului în raport cu partenerii, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au reconfirmat sprijinul pentru o alianță mai puternică, adaptată, activă și relevantă la nivel global, pregătită să își apere cetățenii și teritoriul. Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României. Iar prin rezultatele obținute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest summit. Atingerea acestor obiective este datorată și interacțiunilor și coordonării României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare.”, a declarat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România
Liderul statului a anunțat că i-a adresat lui Joe Biden o invitație de a vizita România. În acest fel, Klaus Iohannis își dorește să întărească parteneriatul.
„L-am invitat în România și i-am spus că îmi doresc să continuăm relația din 2015. Ne dorim să întărim parteneriatul. Trebuie să înțelegem ce mesaj am dat noi azi de la sediul NATO. Intrăm după un an pandemic. Sunt convins că vom lucra bine în NATO. O să fim uniți”, a spus Klaus Iohannis.