Președintele României, Klaus Iohannis, spune că e posibil să aibă o discuție informală cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la întâlnirea reuniunii Comunitatii Politice Europene. Întrebat dacă pactul pe migrație ar putea schimba opinia Austriei cu privire la aderarea României la Schenegn Iohannis a explicat că e total exclus ca asta să se întâmple.
Este posibil să avem o discuție complet informală, până acum nu am avut-o. S-a scurs multă cerneală față de acest pact pe migrație. Față de acum s-au obținut soluții, avem o bază mai degrabă tehnică. Pactul tratează aspecte minore, nu cred că progresele minore de acum vor schimba poziția Austriei, a spus Iohannis.
Klaus Iohannis, despre extinderea UE în 2030
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după reuniunea informală a Consiliului European, că nu s-a discutat despre extinderea UE. Întrebat dacă anul 2030 rămâne realist pentru extinderea UE, Klaus Iohannis a răspuns: „Sincer? Este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene și cine o face nu știu de ce o face”.
„Astăzi nu s-a discutat despre chestiuni legate de UE, dar, sigur, pe holuri am discutat și despre extinderea UE, iar mâine, la ședința informală a Consiliului, vom aborda ceea ce numește agenda strategică, adică ce chestiuni importante vom aborda în anii care urmează, printre care și extinderea. Dacă se va face un pas hotărât în ceea ce privește Ucraina sau Republica Moldova nu se va decide mâine. Mâine este o ședință informală, fără decizii. Sunt discuții care vor duce la o agendă strategică. Comisia trebuie să vină cu o propunere și până la finalul anului Comisia va veni cu concluzii care să propună dacă să înceapă sau să nu înceapă negocierile de aderare. (…) Pentru mine personal și pentru România, evident, că este important ca Ucraina și Rep. Moldova să facă pași rapizi spre integrarea europeană. (…) Trebuie să fim corecți și față de cei din Balcanii de Vest care vor să adere la UE și să vedem cum le dăm și lor șanse reale, fiindcă anumite procese de aderare se întind cam prea mult. Sunt state în Balcani care așteaptă de decenii să facă următorul pas și mie personal mi se pare că aici trebuie să ne mișcăm mai bine”, a spus președintele.
Întrebat dacă anul 2030 rămâne realist pentru extinderea UE, Klaus Iohannis a răspuns: „Sincer? Este complet nerealist să avansăm acum astfel de termene și cine o face nu știu de ce o face”.
Klaus Iohannis, despre atacurile rușilor din Delta Dunării
Klaus Iohannis a declarat, la reuniunea Comunitatii Politice Europene de la Granada, că atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre reprezentă crime de război, iar România și NATO au luat măsuri pentru a proteja zona Deltei Dunării de dronele rătăcite pe teritoriul țării noastre.
„Am discutat chestiunile legale de dronele care au căzut în România ca urmare a atacurilor rusești asupra porturilor de la Dunăre. Am și primit nu doar încurajări, am primit răspunsuri foarte concrete. Bunăoară, SUA au alocat avioane suplimentare pentru poliția aeriană. Împreună cu NATO, suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă, se lucrază la asta, deși lucrurile se mișcă. Armata a mutat mai multe arme de apărare în zonă și sperăm să nu apară incidente nedorite. Oricum aceste atacuri asupra porturilor ucrainene sunt crime de război, pentru că acolo sunt doar infrastructuri civile, nu e absolut nimic militar ce poate fi atacat”, a declarat Klaus Iohannis.
România și cerealele ucrainene
Președintele a reiterat dorința României de a-și dubla capacitate de tranzit a cerealelor ucrainene prin Portul Constanța, însă precizează că nu poate să garanteze personal acest lucru.
„În ce privește tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de puțin peste 2 milioane de tone pe lună și avem într-adevăr ambiția să creștem. Nu pot să garantez eu, dar asta ne dorim, ca până la sfârșitul anului să ajunge la capacitatea de 4 milioane de tone de grâne pe lună. Aceste chestiuni după părerea mea sunt foarte importante, evident pentru economia ucraineană, dar gândiți-vă și la statele care primesc aceste produse, multe sunt dependente de aceste produse”, a mai precizat Iohannis.