Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut marți, 15 decembrie, un anunț privind campania de vaccinare din România, la premierea premierului României, generalul Nicolae Ciucă de către SUA.
Klaus Iohannis a spus că armata va avea un rol esențial în rolul campaniei de vaccinare și contra acestei pandemii.
„Mă bucur să participat la această ceremonie în care domnului Ciucă i se înmânează Legiunea de Merit, una din cele mai mari decorații pe care SUA le oferă cetățenilor străini. Întărirea sistemului Armatei reprezeină una din politicile de bază pentru întărirea țării. Salut progresele semnificative înregistrate în ulimii ani privind parteneriatul strategic extins, durabil și ancorat în valorile Euroatlantice.
Apărarea și Securitatea, comerțul și securitatea energetică, democrația, statul de drept, drepturile omului și buna guvernare, ca și educația, știința și cercetarea sunt paliere definitorii pe care parteneriatul nostru se dezvoltă permanent. În contextul dificil al actualei pandemii România a menținut un dialog cu SUA și am identificat împreună căi de cooperare pentru gestionarea virusului. Decorația care vă este acordată reprezintă recunoașterea rolul importantîn întărirea relaților SUA – România. Armata va avea un rol esențial în rolul campaniei de vaccinare și contra acestei pandemii, campanie care va debuta nu peste mult timp”, a declarat Klaus Iohannis.
Valeriu Gheorghiță: „Este nevoie ca 60-70% din populația adultă să se vaccineze“
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că pentru a pune capăt pandemiei, este nevoie ca 60-70% din populația adultă a țării, ceea ce înseamnă aproape 11 milioane de români, să se vaccineze.
Pentru ca populația să primească informații corecte și complete despre vaccinul anti-COVID-19, el a anunțat că va fi demarată o campanie de comunicare la nivel național.
„În momentul în care vom asigura vaccinarea a 60-70% din populația adultă, ceea ce înseamnă aproape 11 milioane de persoane”, epidemia va fi pusă sub control, a declarat dr. Gheorghiță, fiind întrebat câți români trebuie să se vaccineze, pentru a stopa epidemia de coronavirus.
Valeriu Gheorghiță: „Nivelul de infectare cu SARS-CoV-2 va scădea considerabil
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai completat că, atunci când va fi atins acest prag, nivelul de infectare cu SARS-CoV-2 va scădea considerabil, fiind înregistrate doar cazuri sporadice. Acest lucru va ușura misiunea cadrelor medicale, de a salva viețile românilor infectați, fiind înlăturată presiunea pusă pe sistem.
Pentru a ajunge la acest nivel de vaccinare este necesar ca, la șase luni de la prima doză de vaccin administrat, „oamenii să se prezinte la centrele de vaccinare”, a mai precizat medicul.
Astfel, în următoarea perioadă, va fi demarată campania de informare la nivel național, pentru ca populația să nu fie nedumerită în privința vaccinului anti-COVID-19.
„Vom comunica transparent, onest”, a transmis dr. Gheorghiță, subliniind că informațiile apar deja pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.
Mai mult, pentru a nu crea confuzie în rândul oamenilor, vor fi plasate bannere, pliante disponibile în farmacii, în cabinetele medicale, plus o campanie de informare în mass-media, care va începe în jurul datei de 20 decembrie.
Dr. Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că, pentru a nu exista probleme atunci când vaccinarea va începe, în acest moment sunt evaluate centrele de vaccinare din țară.
El a mai afirmat că a primit solicitări ca aceste centre să fie amenajate inclusiv în cabinetele medicale, însă, pentru început, se merge pe ideea organizării unor mari centre de vaccinare, cu capacitate mare, pentru a nu fragmenta lanțul de distribuție și administrare a vaccinurilor.