Prima pagină » National » Klaus Iohannis, anunț după Summitul NATO: „L-am invitat pe Joe Biden în România”

Klaus Iohannis, anunț după Summitul NATO: „L-am invitat pe Joe Biden în România”

14 iun. 2021, 19:15,
Bianca Rebegea, în National

La finalul Summitului NATO de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a invitat pe președintele american, Joe Biden, în România. De asemenea, acesta a transmis că țara noastră și-a atins obiectivele fixate pentru această întâlnire.

Luni, 14 iunie, Klaus Iohannis, președintele României a participat la Summitul NATO, desfășurat la Bruxelles. La finalul acestuia, liderul statului a declarat că a fost marcată o nouă etapă, întărită, a relației transatlantice, „o afirmare a valorilor comune care ne unesc”. De asemenea, Iohannis a anunțat că i-a adresat lui Joe Biden o invitație de a vizita România.

Potrivit președintelui, Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare.

”Am marcat o etapă nouă, întărită, a relației transatlantice, o afirmare a valorilor comune care ne unesc. Alături de președintele Biden și de ceilalți lideri aliați am reafirmat unitatea, solidaritatea și coeziunea alianței. (…) Summitul de astăzi a fost unul al deciziilor vizionare. Pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2-130, lansat la Londra în 2019, am stabilit astăzi direcțiile majore de acțiune pentru următorul deceniu, inclusiv prin elaborarea unui nou proces strategic, decizie pe care am susținut-o ferm.

Deciziile de continuare a consolidării posturii sale militare de descurajare și apărare, întărirea profilului politic, sporirea angajamentului în raport cu partenerii, creșterea rezilienței și menținerea avansului tehnologic au reconfirmat sprijinul pentru o alianță mai puternică, adaptată, activă și relevantă la nivel global, pregătită să își apere cetățenii și teritoriul. Subliniez că deciziile de astăzi răspund intereselor de securitate ale României. Iar prin rezultatele obținute ne-am atins obiectivele majore fixate pentru acest summit. Atingerea acestor obiective este datorată și interacțiunilor și coordonării României cu ceilalți aliați, precum și valorificării formatelor regionale de dialog și cooperare.”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România

Liderul statului a anunțat că i-a adresat lui Joe Biden o invitație de a vizita România. În acest fel, Klaus Iohannis își dorește să întărească parteneriatul.

„L-am invitat în România și i-am spus că îmi doresc să continuăm relația din 2015. Ne dorim să întărim parteneriatul.

Trebuie să înțelegem ce mesaj am dat noi azi de la sediul NATO. Intrăm după un an pandemic. Sunt convins că vom lucra bine în NATO. O să fim uniți”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: „Am arătat că România a fost şi va rămâne un aliat de încredere”

Luni, la finalul Summitului NATO de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat că securitatea României şi a cetăţenilor ei este mai bine asigurată.

„În intervenţia mea din timpul summitului şi în contactele cu omologii mei am spus că România a activat constant ca aliat responsabil şi activ, implicat în toate eforturile de apărare a securităţii spaţiului euroatlantic. Am atins pragul de 2% din PIB pentru apărare şi vom continua să investim în mod consistent în apărare. Am arătat că România a fost şi va rămâne un aliat de încredere care înţelege că succesul alianţei depinde de modul în care fiecare îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin. La finalul summit-ului pot spune cu certitudine că securitatea României şi a cetăţenilor ei este mai bine asigurată”, a declarat şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *