Klaus Iohannis, președintele României, declară că, alături de viitorul Guvern, va analiza motivele din cauza cărora românii au lipsit masiv de la alegerile parlamentare, organizate duminică, 6 decembrie. Mai mult, Iohannis admite că a greșit și că și el ar putea sta la baza nemulțumirii majorității românilor.
„Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii. Daţi-mi voie prima dată să vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţia de votare şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează. În același timp însă, trebuie să fim foarte sinceri, Participarea la vot a fost redusă. Este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri.
Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să le vedem, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din diverse motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca, în următoarea perioadă, împreună cu guvernul care se va forma, să analizăm foarte atent acest lucru”, a declarat Iohannis.
Șeful statului face o paralelă cu alegerile din 2016.
„Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar. PNL în 2016 obținuse 20% , acum are 25%, o creștere clară. USR a obținut în 2016 8%, a crescut la 15%. PSD avea în 2016 45% a scăzut dramatic la 29%
Este deci clară, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta au obținut peste 50% din voturi. Acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public.”, a declarat liderul statului.
Klaus Iohannis: „Noul Guvern care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie”
Luni seara, 7 decembrie, liderul statului a anunțat, la Palatul Cotroceni, că Partidul Social Democrat nu va face parte din viitorul Guvern, ci doar forțele de centru-dreapta: UDMR, PNL și alianța USR-PLUS.
”PSD poate în fine după un ciclu între de alegeri să rămână în afara deciziei politice. Se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta care va putea propune un guvern de coaliție. Peste câteva zile voi convoca consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România. Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate, va gestiona campania de vaccinare și în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis, variante de premier după alegerile parlamentare
Partidul Național Liberal nu dorește să meargă la Cotroceni cu altă variantă de premier decât Ludovic Orban. Și, cum se află în minoritate, Guvernul va trebui să fie unul de alianță. Pe de altă parte, USR nu renunță la varianta Dacian Cioloș. Astfel că, președintele României are patru variante de premieri propuși. Este vorba despe Alexandru Rafila (PSD), Ludovic Orban (PNL), Dacian Cioloș (USR-PLUS) și Călin Georgescu (AUR).
În urmă cu o săptămână, Ludovic Orban afirma că ”în toate democraţiile, partidul care câştigă alegerile este cel care dă premierul, pentru că el are cel mai larg sprijin din partea populaţiei”.