Șeful statului, Klaus Iohannis, a vorbit despre lupta la nivel mondial pentru găsirea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2. Acesta a menționat că cel mai probabil la jumătatea anului viitor vom avea unul bun.
”Trebuie să ne uităm și la ceea ce au spus alte oficialități, ca de exemplu OMS. Este foarte puțin probabil să avem un vaccin în 2020, cel mai probabil la mijlocul anului 2021. Este în interesul companiilor Pharma să găsească un vaccin, dar și pentru noi, ca societate este necesar un vaccin, tocmai de aceea și Comisia Europeană a alocat bani pentru a sprijini găsirea unui vaccin.
În această situație și în pandemia în care ne aflăm nu cred că cineva își imaginează că se produce undeva un vaccin și ne ducem repede și cumpărăm de acolo. Nu se poate așa ceva. Aceste înțelegeri făcute la Comisia Europeană și la ONU se vor respecta. Cu toții ne dorim vaccinul, suntem o mare familie, suntem oamenii de pe Pământ.”
Marți, compania farmaceutică AstraZeneca, a anunțat că la nivel mondial a fost pusă o pauză în cadrul cercetărilor după ce, la un participant a apărut o boală neexplicată.
„În cadrul testelor clinice mondiale randomizate ale vaccinului împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford, procesul nostru de evaluare normală a fost declanşat şi am făcut voluntar o pauză în vaccinări pentru a permite o evaluare de securitate de către un comitet independent”, a declarat compania.
Ce consecințe are întreruperea testelor pentru vaccinul anti-COVID de la Oxford
Întreruperea testelor pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford, din cauza unei reacții adverse la un participant la studiu, are drept consecință întârzierea găsirii unei soluții pentru combaterea noului coronavirus.
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca, compania care lucrează cu echipa de la Oxford pentru a produce vaccinul, a declarat că întreruperea este „de rutină”.
Întreruperea testelor pentru vaccinul anti-COVID de la Oxford
Studiile clinice finale pentru acest vaccin au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie. Este vorba despre o „boală potențial neexplicată”, dar nu au fost oferite mai multe detalii.
Un voluntar din programul britanic a primit un diagnostic de mielită transvesă – o inflamație la nivelul măduvei coloanei vertebrale. AstraZeneca nu a făcut niciun comentariu asupra acestei informații și nu există nicio dovadă că este vorba despre pacientul care a declanșat oprirea studiului, potrivit New York Times.
În faza a treia de testare, ultima a testelor clinice, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.
O boală potențial inexplicabilă
Testarea vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca dezvoltat împreună Universitatea Oxford au fost întrerupte temporar, iar compania investighează dacă imbolnavirea inexplicabilă a unui beneficiar este un efect secundar al vaccinului.
Într-o declarație emisă marți seară, compania a declarat:
„Procesul de revizuire standard a declanșat o pauză de vaccinare pentru a permite revizuirea datelor de siguranță”.
AstraZeneca nu a dezvăluit nicio informație despre posibilul efect secundar, cu excepția numirii acestuia „o boală potențial inexplicabilă„. Site-ul de știri despre sănătate STAT a anuntat primul pauza în testare, spunând că posibilul efect secundar s-a produs în Regatul Unit.
La sfârșitul lunii trecute, AstraZeneca a început să recruteze 30.000 de persoane în SUA pentru cel mai mare studiu al acestuia asupra vaccinului. De asemenea, compania testează vaccinul, dezvoltat de Universitatea Oxford, pe mii de oameni din Marea Britanie și în studii mai mici din Brazilia și Africa de Sud.
Ce se întâmplă cu vaccinul?
În perioada în care testele sunt întrerupte, un comitet independent va analiza datele privind siguranța vaccinului, pentru a determina dacă boala raportată la participantul la testele clinice poate fi atribuită vaccinului sau dacă a fost o boală fără legătură .
Prof. Robert Booy, profesor de vaccinologie de la Universitatea din Sydney, a declarat că, dacă se dovedește că boala este izolată și nu are legătură cu vaccinul, studiile vaccinului ar putea fi întrerupte o săptămână și o lună. Booy este de părere că întreruperea testelor este mai degrabă o consecință a dorinței dezvoltatorilor de a respecta toate criteriile de siguranță decât a unei probleme cu vaccinul în sine.
Experții în domeniu spun că întreruperea testelor clinice este o procedură obișnuită. Booy consideră că acest lucru este de fapt un semn „promițător” și dovedește că procesul de dezvoltare a vaccinului este riguros.
Dacă se descoperă și alte cazuri de reacție adversă la alți participanți la studiu sau dacă se dovedește că reacția a fost cauzată de vaccin, este puțin probabil ca vaccinul să fie primul lansat pe piață.