Prima pagină » National » Klaus Iohannis a vorbit despre cursa pentru șefia NATO, la care a renunțat
Klaus Iohannis a vorbit despre cursa pentru șefia NATO, la care a renunțat

Klaus Iohannis a vorbit despre cursa pentru șefia NATO, la care a renunțat

10 iul. 2024, 19:00, 3 ,
în National

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre cursa pentru șefia NATO, la care a renunțat în cele din urmă. Președintele susține că uneori, în viață, e bine „să vedem imaginea mai mare și să acționăm în consecință”.

„Asta va arăta viitorul (n.r.: ce îi rezervă), cum se spune. Nu aș vrea să intru în detalii, pentru că ar trebui să dezvălui poziționarea unora și a altora. Am avut negocieri foarte bune, informale fiind toate discuțiile. În final, am decis că soarta NATO e mult mai importantă decât soarta mea. Am decis în consecință să mă retrag, pentru a permite numirea unui secretar general înainte de acest summit. Cred că e bine să vedem imaginea mai mare și să acționăm în consecință”, a spus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă.

Klaus Iohannis, după ce România a donat Ucrainei un sistem Patriot

Președintele Klaus Iohannis afirmă că România așteaptă compensații de la partenerii americani după ce a donat un sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina. Iohannis apreciază postura în care se află România, ca țară care a ajuns să exporte securitate în regiune.

„Noi facem toate aceste lucruri – sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova – pentru că putem și pentru că noi considerăm că așa este corect. România s-a transformat dintr-un stat care s-a rugat să primească ajutor de orice fel, vă amintiți anii 90, primii ani din anii 2000, într-un stat care are forța, energia și capacitățile să exporte securitate în regiune. Este mare lucru.

Pretenția noastră este ca atunci când donăm sisteme de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensați rezonabil. Aceste lucruri se negociază și în aceste zile cu partenerul american, cu NATO și deja s-au obținut primele progrese. Când se finalizează vom face publice discuțiile. Vom fi într-o situație bună și după”, a declarat Klaus Iohannis, înaintea Summitului NATO.

Ulterior, președintele a dezvăluit că România dorește alt sistem Patriot la schimb.

„În CSAT am discutat acum câteva zile. Domnul Tâlvăr e aici. Dorința noastră e să primim un alt sistem PARIOT. Sigur, nu mâine, într-un timp apropiat. Dar cred căreușim să obținem sisteme care ajung mai repede”, a mai precizat președintele.

Klaus Iohannis: „M-a preocupat situația legată de securitatea României”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, de la Washington, anunțând care sunt discuțiile care au loc în aceste zile la Summitul NATO din SUA.

„De când am avut onoarea să devin președintele României m-a preocupat situația legată de securitatea României și am analizat asta cu echipa mea. Situația nu era bună, nu exista întărirea Flancului Estic, nu existau planuri. Marea Neagră era tratată ca o zonă mai degrabă apropiată de Lună decât de spațiul Euro-Atlantic. Întărirea flacului Estic este o sintagmă comună astăzi. Din păcate târziu, aliații au înțeles că avertizările noastre în privința asertivității Rusiei sunt lucruri reale și nu povești aduse de noi din istorie. Rusia este considerată amenințare pentru NATO, nu din trecut, ci pe viitor. Noi nu vrem să mergem la război, ci să ne apărăm, dar pacea poate fi apărată doar dacă ești puternic”.

Comentarii
  • Sunteți prosti grămadă ! , care cursă ? La nominalizat NATO pe undeva ? la invitat cineva oficial ? Nu baa ! Să nominalizat el singur în oglindă , a zis și el așa , apoi a promis ca da șpăgi , a dat șpagă sitemul de rachete patriot al României în valoare de 1 miliard de dolari și nimic ! , iar românii și România stau ca niște idioți și nu zic nimic acestui trădător de țară , voi o să plătiți toate promisiunile si extravaganțele dulapului inutil

  • 20 de ani irositi. 10 cu Basescu + 10 cu Iohannis.

  • Ioannus trebuie executat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`