Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis a semnat decretul pentru convocarea Parlamentului

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru convocarea Parlamentului

16 dec. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 16 decembrie, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 6 decembrie 2020, în ziua de luni, 21 decembrie 2020, ora 12:00, la Palatul Parlamentului.

Actualul legislativ a avut ultima zi de activitate parlamentară. În Camera Deputaților, puțini aleși au fost prezenți fizic la ședința de plen. Pentru unii dintre ei a fost ultima ocazie să între în Palatul Parlamentul în calitate de deputat.

Mulți dintre actualii parlamentari nu se vor mai regăși în viitorul legislativ, așa că au profitat de ultima ședință de plen pentru a imortaliza momentul. Înainte de începerea dezbaterilor, deputații și-au făcut selfie-uri cu colegii.

La sfârșitul acestei săptămâni parlamentarii aleși pe 6 decembrie încep procedurile pentru preluarea mandatelor.

Șeful statului a a anunțat încă de luni că într-o săptămână va convoca noul Parlament.

„Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, săptămâna viitoare. Luni se va constitui noul Parlament”, a afirmat şeful statului.

PSD are cele mai multe mandate

Noul Parlament va fi format din reprezentanţi ai PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi ai minorităţilor naţionale.

Potrivit rezultatelor prezentate, luni, de Biroul Electoral Central, PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor.

Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor. UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

„În continuare, la nivelul fiecărei circumscripţii electorale, se vor atribui nominal mandatele de senator şi deputat. După acordarea mandatelor de deputat organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, Biroul Electoral Central va publica rezultatul final al alegerilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al BEC, Mircea Preoţescu.

PSD ia în calcul boicotarea noului Parlament

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grineanu a vorbit deapre criza politică după ce consultările de luni dintre liderii partidelor care au depăşit pragul electoral şi preşedintele Klaus Iohannis nu au dus la numirea unui premier.

Sorin Grideanu anunță că PSD ia în calcul boicotarea noului parlament şi, inclusiv, a numirii unui nou prim-ministru.

Zvonurile privind boicotarea noului parlament au apărut încă de luni după-amiaza, după ce consultările de la Cotroceni dădeau semne că nu se vor concretiza cu numirea unui nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis.

Social democraţii i-au transmis un avertisment inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis prin faptul că funcţiile din Parlament trebuie împărţite de partide în funcţie de ponderea votului şi nu la negocieri ascunse.

Sorin Grindeanu a explicat că funcțiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau de preşedinte al Senatului se împart „proporțional cu voturile obținute de fiecare partid”, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.

„Pornind de la Birourile permanente ale celor două camere până la șefiile comisiilor. Asta este o decizie a Curţii Constituţioanle pe care văd că cei care negociau zilele trecute pe la Vila Lac nu țin cont. E un avertisment pe care noi astăzi l-am trasmis și l-am transmis inclusiv președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Sorin Grindeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`