Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis a promulgat legea. „Părinții de îngeri” vor beneficia de ajutor de la stat
Klaus Iohannis a promulgat legea. „Părinții de îngeri” vor beneficia de ajutor de la stat

Klaus Iohannis a promulgat legea. „Părinții de îngeri” vor beneficia de ajutor de la stat

13 iun. 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat legea care să îi susțină pe părinții cu copii decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani. Mai mult, s-a instituit data de 15 octombrie ca fiind „Ziua Părinţilor de Îngeri.” Noua lege care va intra în vigoare susține „părinții de îngeri”, ce vor beneficia de ajutor de la stat.

Klaus Iohannis a promulgat legea

Noua lege promulgată de președintele României prevede ca părinţii copilului decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la implinirea vârstei de 18 ani, care sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului acestuia, să beneficieze de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite, pe o perioadă de 6 luni de la respectiva dată.

„Decontarea şedinţelor de consiliere psihologică se realizează de la bugetul de stat alocat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Finanţarea cheltuielilor se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, inclusiv fonduri externe rambursabile şi nerambursabile, potrivit legii, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.”, se precizează în noua lege.

Mai mult, a fost instituită ziua de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată «Ziua Părinţilor de Îngeri».

,,În scopul marcării «Zilei Părinţilor de Îngeri», autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza evenimente şi activităţi publice.”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Ajutor de la stat pentru cuplurile care își doresc să aibă copii

Cuplurile care își doresc un copil, dar din motive de sănătate trebuie să recurgă la metode de fertilizare, au parte de o veste bună. Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale. Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR au fost majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. Indemnizația lunară pentru persoane cu dizabilități a crescut de la 419 lei la 462 de lei, în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR) și la 350 de lei (de la 317 lei), pentru persoanele care suferă de un handicap accentuat.

Guvernul promite mai mulți bani pentru mame în acest an. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. De la 1 martie, indemnizațiia a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *