Prima pagină » National » Klaus Iohannis a promulgat legea. Iată ce au voie să facă primăriile din toată ţara ca să te urmărească
Klaus Iohannis a promulgat legea. Iată ce au voie să facă primăriile din toată ţara ca să te urmărească

Klaus Iohannis a promulgat legea. Iată ce au voie să facă primăriile din toată ţara ca să te urmărească

26 aug. 2020, 13:26,
BZI.ro, în National

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care primăriile din toată ţara au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii de iluminat public. Andrei Pop, deputat PSD, iniţiatorul legii, a argumentat că această măsură este foarte benefică pentru siguranţa cetăţenilor României.

Legea prin care primăriile au primit dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public a fost promulgată vinerea trecută de către preşedintele Iohannis, iar din data de 24 august a acestei luni aceasta a intrat în vigoare.

Klaus Iohannis a promulgat legea. ”O modificare simplă”

Legea nr. 191/2020 pentru completarea art. 4 din Legea serviciului de iluminat public nr. 230/2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 767 din 21 august 2020, prevede că:

”Unităţile administrativ-teritoriale au dreptul de a monta echipamente electronice de supraveghere video pe stâlpii ce compun sistemul de iluminat public, cu obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), cu modificările ulterioare, fără obligaţia de plată către proprietarul sistemului de iluminat public.”

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul Partidului Social Democrat, Andrei Pop şi adoptat de Cameră Deputaţilor în 28 iulie, arata perol.ro.

Andrei Pop a declarat în plen că “Este o modificare simplă, dar foarte importantă pentru administraţiile locale. Unităţile administrativ-teritoriale vor avea dreptul de a monta echipamente video de supraveghere fără alte costuri către operatorul de iluminat public.

Primăriile implementează legea

Reducem birocraţia, înlăturăm costuri şi aducem o reparaţie morală pentru că aceasta infrastructură asociată a fost cofinanţata sau finanţată sau cedata de către administraţiile locale. Sistemele de supraveghere video înseamnă mai multă securitate pentru cetăţeni.”

Conform Codului Administrativ teritoriul României este organizat, sub aspect administrativ, în unităţi administrativ-teritoriale, şi anume în comune, oraşe şi judeţe.

De asemenea sunt considerate unităţi administrativ-teritoriale de bază comunele şi oraşele, astfel încât primăriile vor putea fi cele care implementează această nouă lege adoptată.

Acestea vor putea instala echipamente de supraveghere care vor diminua rata infracţionalităţii şi vor spori siguranţă cetăţenilor.

Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii grăsimilor rele

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele” în alimente şi urmează să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2021.

Iniţiativa legislativă a trecut de Cameră Deputaţilor, în urmă cu mai puţin de o lună, cu unanimitate de voturi. Dacă legea nu este respectată, mai multe produse alimentare, printre care biscuiţii, merdenelele şi margarina, ar putea fi interzise, iar producătorii risca amezni cuprinse între 10.000 şi 30.000 de lei, potrivit Antena 3.

Legea, iniţiată în anul 2017 de deputatul USR Adrian Wiener, medic de profesie, prevede limitarea AGTN (conţinutul de acizi graşi trans) la un maxim de două grame per 100 de grame de produs.

„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor, dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3.500-5.000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente, iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, spunea senatorul USR Adrian Wiener, pe o reţea de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *